Evaluation of alpha-galactosides decrease during storage of germinated pea seeds treated by high pressure.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00016479" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00016479 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:_____/06:R0065408 RIV/00027022:_____/06:E0004280
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Evaluation of alpha-galactosides decrease during storage of germinated pea seeds treated by high pressure.
Original language description
Germination is an elementary way how to reduce a large amount of alpha-galactosides in seeds of grain legumes and high pressure treatment is modern way how to preserve them. The germinated pea seeds were pressurized at 400 - 600 MPa, time of pressurization 5 - 15 min. The treated samples were stored in refrigerator at temperatures 5 - 8 °C. Decrease of alpha-galactosides concentration was expressed as linear regression with 4 evaluated parameters (pressure, time of germination, time of pressurization and time of storage). The most important influence had time of germination; time of storage and high of pressure. Influence of time of pressurization was not significant. The shelf life of germinated pea seeds was markedly prolonged by the pressure treatment without decreasing sensory value.
Czech name
Sledování poklesu obsahu alfa-galaktosidů při skladování naklíčeného hrachu ošetřeného vysokým tlakem
Czech description
Klíčení je základní způsob jak snížit vysoký obsah alfa-galaktosidů v semenech luštěnin a vysokotlaké ošetření je moderní postup konzervace klíčených semen. Naklíčená semena hrachu byla tlakována tlakem 400 - 600 MPa, po dobu 5 - 15 min. Ošetřené vzorkybyly skladovány v chladničce při teplotě 5 - 8 °C. Pokles obsahu alfa-galaktosidů byl matematicky popsán lineární rovnicí se 4 parametry (tlak, doba klíčení, doba tlakování a doba skladování). Největší vliv na pokles má doba klíčení, doba skladování a použitý tlak. Vliv doby tlakování nebyl podstatný. Údržnost klíčených semen hrachu se tak značně prodloužila bez změny senzorických vlastností.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3287" target="_blank" >QF3287: Functional foods from vegetables and fruit and other agricultural products treated with high pressure technology</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Volume of the periodical
77
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
BE - BELGIUM
Number of pages
4
Pages from-to
364-367
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—