All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sensorial evaluation of continuously fermented beer and the role of process parameters in adjusting its flavour profile-II

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015628" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015628 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Sensorial evaluation of continuously fermented beer and the role of process parameters in adjusting its flavour profile-II

  • Original language description

    Although traditional batch overwhelmingly prevails over continuous fermentation, a breakthrough in quality and savings could be achieved by a simple, flexible and cheap fermentation system. This work deals with a complete continuous beer fermentation consisting of an airlift and a packed-bed reactor containing yeast immobilized on spent grains and corncobs, respectively. The goal was to study the influence of process parameters on bioreactor performance and flavour profile of beer. Consumers consideredthe continuously fermented beer to be of a regular quality. The possibility of flavour adjustments by changing the process parameters was proved by a panel of experienced tasters.

  • Czech name

    Senzorické hodnocení kontinuálně kvašeného piva a vliv procesních parametrů na jeho chuťový profil

  • Czech description

    Ačkoli tradiční vsádkové kvašení piva stále výrazně převažuje nad kontinuálním, průlomu z hlediska kvality a výrobních nákladů by bylo možné dosáhnout pomocí jednoduchého, flexibilního a levného fermentačního systému. Tato práce se zabývá kompletní kontinuální linkou pro kvašení piva v laboratorním měřítku, skládajícího se z fermentoru s přirozenou cirkulací (air-lift) a náplňového reaktoru. Kvasinky jsou v jednotlivých reaktorech imobilizovány na částice mláta (air-lift) a kukuřičné palice (náplňová kolona). Cílem práce bylo sledovat vliv provozních podmínek na výkon bioreaktorů a chuťový charakter vyráběného piva. Podle mínění spotřebitelů bylo kontinuálně kvašené pivo běžné kvality i když mírně odlišné od místních ležáků (Portugalsko) vyrobených tradiční technologií. Senzorické hodnocení degustační komisí rovněž potvrdilo chuťový rozdíl mezi tradičním a kontinuálně kvašeným pivem.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů