Continuous immobilized yeast reactor system for complete beer fermentation using spent grains and corncobs as carrier materials
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017755" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017755 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Continuous immobilized yeast reactor system for complete beer fermentation using spent grains and corncobs as carrier materials
Original language description
Despite of an extensive research, continuous beer fermentation has not yet managed to outperform the traditional batch technology. An industrial success could be expected only on condition of the following process characteristics: simple design, low investment costs, flexible operation, effective process control and good product quality. This work deals with a complete continuous beer fermentation system consisting of a main fermentation reactor (gas-lift) and a maturation reactor (packed-bed) containing yeast immobilized on spent grains and corncobs, respectively. The suitability of cheap carrier materials for long-term continuous brewing was proved. It was found that by fine tuning of process parameters it was possible to adjust the flavour profile of the final product. Consumers considered the continuously fermented beer to be of a regular quality. Analytical and sensorial profile of both continuously and batch fermented beers was compared.
Czech name
Kontinuální rektor s imobilizovanými kvasinkami pro kompletní fermentaci piva využívající mláto a kukuřiční palice jako nosiče buněk
Czech description
Přes intezivní výzkum, kontinuální kvašení nepředčilo tradiční vsádkovou technologii. Úspěch v průmyslovém měřítku lze očekávat pouze v případě následujících vlastností procesu: jednoduchý návrh, nízké investiční náklady, flexibilní provoz, účinné řízenía vysoká kvalita produktu. Tato práce se zabývá kompletní kontinuální linkou pro kvašení piva v laboratorním měřítku, skládajícího se z fermentoru s přirozenou cirkulací (air-lift) a náplňového reaktoru. Kvasinky jsou v jednotlivých reaktorech imobilizovány na částice mláta (air-lift) a kukuřičné palice (náplňová kolona). Použitelnost levných imobilizačních materiálů pro dlouhodobý provoz byla potvrzena. Výsledky ukazují, že citlivým nastavením provozních parametrů lze měnit chuťový charakter vyráběného piva. Podle mínění spotřebitelů bylo kontinuálně kvašené pivo běžné kvality i když mírně odlišné od místních ležáků (Portugalsko) vyrobených tradiční technologií. Analytické a senzorické srovnání piv vyrobených vsádkovou a kontinuání fe
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology
ISSN
1367-5435
e-ISSN
—
Volume of the periodical
33
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
DE - GERMANY
Number of pages
9
Pages from-to
1010-1018
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—