New methods of microbiological monitoring in brewing
Result description
Over the course of the last decades, molecular biology has become an important scientific field, which contributes in many industrial applications. Today, monitoring procedures based on molecular biology more and more replace chemical procedures. These new procedures are often normal for diagnostics and the detection of a number of microorganisms and components in medicine and other related fields today already. These methods are not a routine in malting and brewing, however, as they gradually get financially available and they are irreplaceable in some cases (method speed and accuracy, GMO assessment, yeast strain stability, barley and hops variety durability etc.) it can be expected that they will get implemented into monitoring and production laboratories.The study focuses on the main principles and options of utilizing the methods of molecular biology and their testing in a brewery microbiological monitoring.
Keywords
Kontaminující mikroorganismypivofluorescenceLactobacilluspolymerásová řetězová reakcePCR
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nové metody mikrobiologické kontroly v pivovarství
Original language description
Molekulární biologie se během posledních desítek let stala významným vědním oborem, který přispívá v mnoha průmyslových aplikací. Kontrolní metody založené na molekulární biologii dnes stále více nahrazují metody chemické. V medicíně a příbuzných oborechjsou často již dnes zcela běžné pro diagnostiku a detekci řady mikroorganismů a komponent. Ve sladařství a pivovarství nejsou tyto metody běžné a rutinní, ale s jejich postupnou finanční dostupností a v řadě případů nenahraditelností (rychlost a přesnost stanovení, stanovení GMO, stabilita kvasničných kmenů, odrůdová stálost ječmenů a chmele apod.) se dá očekávat jejich postupné zavádění do kontrolních a provozních laboratoří.Práce je zaměřena na základní principy a možnosti využití metod molekulární biologie a jejich testování v pivovarské mikrobiologické kontrole.
Czech name
Nové metody mikrobiologické kontroly v pivovarství
Czech description
Molekulární biologie se během posledních desítek let stala významným vědním oborem, který přispívá v mnoha průmyslových aplikací. Kontrolní metody založené na molekulární biologii dnes stále více nahrazují metody chemické. V medicíně a příbuzných oborechjsou často již dnes zcela běžné pro diagnostiku a detekci řady mikroorganismů a komponent. Ve sladařství a pivovarství nejsou tyto metody běžné a rutinní, ale s jejich postupnou finanční dostupností a v řadě případů nenahraditelností (rychlost a přesnost stanovení, stanovení GMO, stabilita kvasničných kmenů, odrůdová stálost ječmenů a chmele apod.) se dá očekávat jejich postupné zavádění do kontrolních a provozních laboratoří.Práce je zaměřena na základní principy a možnosti využití metod molekulární biologie a jejich testování v pivovarské mikrobiologické kontrole.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Basic information
Result type
O - Miscellaneous
CEP
EI - Biotechnology and bionics
Year of implementation
2005