All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Process optimization of aerobic propagation of brewing yeast through the use of fluorescent techniques

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015856" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015856 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Optimalizace procesu aerobní propagace pivovarských kvasinek s využitím fluorescenčních technik

  • Original language description

    Zajištění nové generace násadních kvasnic v dobrém fyziologickém stavu je jedním ze základních technologických předpokladů moderních provozů. V prezentované práci jsou shrnuty modelové experimenty se třemi kmeny pivovarských kvasinek označených dle sbírky VÚPS jako kmen č. 2, 7 a 95. V průběhu pokusů byly porovnávány odlišnosti jednotlivých kmenů a jejich rekce na aerobní resp. anaerobní podmínky kultivace. Proces propagace byl modelován v 5 l batch bioreaktoru s řídící jednotkou od firmy Brown. Kultivační teplota byla 12 °C a jako živné medium bylo použito provozní mladiny s koncentrací extraktu 12 %. V průběhu experimentů byl sledován rozpuštěný kyslík, zkvašování sacharidů, přírůstek ethanolu a biomasy a pomocí fluorescenčního značení buněčný cyklus, strukturní bílkoviny a glykogen. Zkoumané kmeny se lišily ve všech sledovaných parametrech a také z hlediska zachování některých svých vlastností za aerobních resp. anaerobních podmínek.

  • Czech name

    Optimalizace procesu aerobní propagace pivovarských kvasinek s využitím fluorescenčních technik

  • Czech description

    Zajištění nové generace násadních kvasnic v dobrém fyziologickém stavu je jedním ze základních technologických předpokladů moderních provozů. V prezentované práci jsou shrnuty modelové experimenty se třemi kmeny pivovarských kvasinek označených dle sbírky VÚPS jako kmen č. 2, 7 a 95. V průběhu pokusů byly porovnávány odlišnosti jednotlivých kmenů a jejich rekce na aerobní resp. anaerobní podmínky kultivace. Proces propagace byl modelován v 5 l batch bioreaktoru s řídící jednotkou od firmy Brown. Kultivační teplota byla 12 °C a jako živné medium bylo použito provozní mladiny s koncentrací extraktu 12 %. V průběhu experimentů byl sledován rozpuštěný kyslík, zkvašování sacharidů, přírůstek ethanolu a biomasy a pomocí fluorescenčního značení buněčný cyklus, strukturní bílkoviny a glykogen. Zkoumané kmeny se lišily ve všech sledovaných parametrech a také z hlediska zachování některých svých vlastností za aerobních resp. anaerobních podmínek.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů