Process optimization of aerobic propagation of brewing yeast through the use of fluorescent techniques
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015856" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015856 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Optimalizace procesu aerobní propagace pivovarských kvasinek s využitím fluorescenčních technik
Original language description
Zajištění nové generace násadních kvasnic v dobrém fyziologickém stavu je jedním ze základních technologických předpokladů moderních provozů. V prezentované práci jsou shrnuty modelové experimenty se třemi kmeny pivovarských kvasinek označených dle sbírky VÚPS jako kmen č. 2, 7 a 95. V průběhu pokusů byly porovnávány odlišnosti jednotlivých kmenů a jejich rekce na aerobní resp. anaerobní podmínky kultivace. Proces propagace byl modelován v 5 l batch bioreaktoru s řídící jednotkou od firmy Brown. Kultivační teplota byla 12 °C a jako živné medium bylo použito provozní mladiny s koncentrací extraktu 12 %. V průběhu experimentů byl sledován rozpuštěný kyslík, zkvašování sacharidů, přírůstek ethanolu a biomasy a pomocí fluorescenčního značení buněčný cyklus, strukturní bílkoviny a glykogen. Zkoumané kmeny se lišily ve všech sledovaných parametrech a také z hlediska zachování některých svých vlastností za aerobních resp. anaerobních podmínek.
Czech name
Optimalizace procesu aerobní propagace pivovarských kvasinek s využitím fluorescenčních technik
Czech description
Zajištění nové generace násadních kvasnic v dobrém fyziologickém stavu je jedním ze základních technologických předpokladů moderních provozů. V prezentované práci jsou shrnuty modelové experimenty se třemi kmeny pivovarských kvasinek označených dle sbírky VÚPS jako kmen č. 2, 7 a 95. V průběhu pokusů byly porovnávány odlišnosti jednotlivých kmenů a jejich rekce na aerobní resp. anaerobní podmínky kultivace. Proces propagace byl modelován v 5 l batch bioreaktoru s řídící jednotkou od firmy Brown. Kultivační teplota byla 12 °C a jako živné medium bylo použito provozní mladiny s koncentrací extraktu 12 %. V průběhu experimentů byl sledován rozpuštěný kyslík, zkvašování sacharidů, přírůstek ethanolu a biomasy a pomocí fluorescenčního značení buněčný cyklus, strukturní bílkoviny a glykogen. Zkoumané kmeny se lišily ve všech sledovaných parametrech a také z hlediska zachování některých svých vlastností za aerobních resp. anaerobních podmínek.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů