The sensitivity of Asaia bogorensis to chemical sanitizers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015992" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015992 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Citlivost Asaia bogorensis k sanitačnímu ošetření chemickými činidly-sborník
Original language description
Z povrchu polyethylenové hadičky z rozvodu sanitačního systému byl izolován neznámý mikrobiální původce zákalu balených nesycených nápojů s ovocnou příchutí. Izolát byl pomocí biochemických metod identifikován jako gramnegativní fermentující bakterie Asaia bogorensis. Výskyt této kontaminace v prostředí roztoku sanitačního činidla (oxidu chloričitého) souvisí se schopností tvořit biofilm.Cílem práce je stanovit optimální aplikaci sanitačních činidel - koncentraci, expoziční dobu, teplotu činidla - vzhledem k dalšímu technologickému postupu v nápojovém průmyslu. Byla porovnána schopnost odstranit bakteriální biofilm chemickým ošetřením činidly s kyselinou peroxooctovou, kyselinou bromoctovou, chlornanem sodným, jódem a kvartérními amoniovými solemi jakoaktivními složkami. Aplikací sanitačního činidla s kyselinou perooctovou jako aktivní složkou bylo dosaženo redukce životaschopných bakteriálních buněk v biofilmu pod detekční limit v nejkratší expoziční době.
Czech name
Citlivost Asaia bogorensis k sanitačnímu ošetření chemickými činidly-sborník
Czech description
Z povrchu polyethylenové hadičky z rozvodu sanitačního systému byl izolován neznámý mikrobiální původce zákalu balených nesycených nápojů s ovocnou příchutí. Izolát byl pomocí biochemických metod identifikován jako gramnegativní fermentující bakterie Asaia bogorensis. Výskyt této kontaminace v prostředí roztoku sanitačního činidla (oxidu chloričitého) souvisí se schopností tvořit biofilm.Cílem práce je stanovit optimální aplikaci sanitačních činidel - koncentraci, expoziční dobu, teplotu činidla - vzhledem k dalšímu technologickému postupu v nápojovém průmyslu. Byla porovnána schopnost odstranit bakteriální biofilm chemickým ošetřením činidly s kyselinou peroxooctovou, kyselinou bromoctovou, chlornanem sodným, jódem a kvartérními amoniovými solemi jakoaktivními složkami. Aplikací sanitačního činidla s kyselinou perooctovou jako aktivní složkou bylo dosaženo redukce životaschopných bakteriálních buněk v biofilmu pod detekční limit v nejkratší expoziční době.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-86909-01-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
12-15
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářský
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 23, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—