The content of resveratrol in vegetables and fruit
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016327" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016327 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obsah resveratrolu v zelenině a ovoci
Original language description
Resveratrol a ostatní polyfenolové látky jsou v současné době v popředí zájmu konzumentů díky svému příznivému účinku na lidský organismus. Předložená práce se zabývá výskytem a stanovením trans-resveratrolu, cis-resveratrolu a quercetinu u různých druhůzeleniny a ovoce. Toto stanovení je prováděno metodou kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí. Zjištěné koncentrace resveratrolu se pohybovaly od stopových množství až k 0,03 mg/g suš u trans-resveratrolu a 0,006 mg/g suš u cis-resveratrolu. Nejvyšší koncentrace byly nalezeny v červeném zelí a špenátu a naopak překvapivě nízká v česneku. Obsah quercetinu se pohyboval od 0,003 mg/g suš do 5,9 mg/g suš. Současně byly také stanovovány celkové polyfenolové látky (TP) a látky typu katechinu, resorcinu a floroglucinu (CRP). Zjištěné koncentrace se pohybovaly u TP v rozmezí od 2 do 550 mg/g suš a u látek typu CRP od 0,005 do 6 mg/g suš.
Czech name
Obsah resveratrolu v zelenině a ovoci
Czech description
Resveratrol a ostatní polyfenolové látky jsou v současné době v popředí zájmu konzumentů díky svému příznivému účinku na lidský organismus. Předložená práce se zabývá výskytem a stanovením trans-resveratrolu, cis-resveratrolu a quercetinu u různých druhůzeleniny a ovoce. Toto stanovení je prováděno metodou kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí. Zjištěné koncentrace resveratrolu se pohybovaly od stopových množství až k 0,03 mg/g suš u trans-resveratrolu a 0,006 mg/g suš u cis-resveratrolu. Nejvyšší koncentrace byly nalezeny v červeném zelí a špenátu a naopak překvapivě nízká v česneku. Obsah quercetinu se pohyboval od 0,003 mg/g suš do 5,9 mg/g suš. Současně byly také stanovovány celkové polyfenolové látky (TP) a látky typu katechinu, resorcinu a floroglucinu (CRP). Zjištěné koncentrace se pohybovaly u TP v rozmezí od 2 do 550 mg/g suš a u látek typu CRP od 0,005 do 6 mg/g suš.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F99%2F1338" target="_blank" >GA525/99/1338: Resveratrol as biological active compound and its significance for human health</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
99
Issue of the periodical within the volume
99
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
492-495
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—