Colour of minced meat under carbon monoxide..
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00020947" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00020947 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Colour of minced meat under carbon monoxide..
Original language description
Carbon monoxide stabilized the fresh colour of packaged minced meat forming carboxymyoglobine. The objection against its use is possible masking of meat spoilage. It can be assumed that this oxidation is under carbon monoxide atmosphere delayed not onlyby the absence of oxygen, but also by the formation of carboxymyoglobin that is not oxidized and thus less FeIII+ ions are available as catalyst for lipid oxidation.
Czech name
Barva mělněného masa v atmosféře oxidu uhlenatého
Czech description
Použití oxidu uhelnatého a vyloučení kyslíku v modifikované atmosféře při balení čerstvého masa znamená lepší stabilizaci barvy. Vedle zabránění oxidace hemových barviv došlo i k omezení oxidace lipidů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
International Congress of Meat Science and Technology
ISBN
90-8686-010-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
—
Publisher name
Wageningen Academic publishers
Place of publication
Wageningen
Event location
Dublin
Event date
Aug 10, 2008
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—