The influence of cell surface properties on brewing yeast adhesion to spent grain particles in a continuous reactor
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00018347" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00018347 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The influence of cell surface properties on brewing yeast adhesion to spent grain particles in a continuous reactor
Original language description
An important quality of brewing yeast cell wall is the ability to adhere to other cell walls or solid surfaces. This feature of brewing yeast is responsible for technologically important phenomena such as flocculation at the end of beer fermentation andcell adhesion to immobilization supports e.g. spent grains, DEAE-cellulose etc. Physico-chemical properties of yeast surfaces, e.g. hydrophobicity and surface charge, have a substantial impact on cell adhesion and flocculation. The interaction energies calculated according to DLVO theory and interfacial free energies were compared with yeast adhesion experiments carried out in continuous gas-lift reactor. Two different brewing yeast strains (Saccharomyces cerevisiae) were tested for their adhesion ontospent grain particles. The role of physico-chemical surface properties in cell-cell and cell-carrier interactions was evaluated by comparing the computed predictions with experimental results. Preliminary results supporting the hypothesis
Czech name
Vliv povrchových vlastností pivovarských kvasinek na jejich adhezi na částice mláta v kontinuálním reaktoru.
Czech description
Důležitou vlastností buněčné stěny pivovarských kvasinek je její schopnost adherovat k jiným buňkám nebo k pevným povrchům. Tato vlastnost je zodpovědná za technologicky důležitý jev,jako je flokulace na konci fermentace, a také za buněčnou adhezi při imobilizaci na různé nosiče (upravené mláto, DEAE-celulosa, atd.). Fyzikálně-chemické vlastnosti povrchu kvasinek, jako hydrofobicita a povrchový náboj, mají značný vliv na buněčnou adhezi a flokulaci. Interakční energie spočítané podle DLVO teorie a mezifázové volné energie byly srovnány s adhezí buněk během pokusů v kontinuálním gas-lift reaktoru. Byly použity dva kmeny pivovarských kvasinek (Saccharomyces cerevisiae) a byla testována schopnost jejich adheze na částice upraveného mláta. Role fyzikálně-chemických povrchových vlastností při interakcích buňka-buňka a buňka-nosič byla posouzena srovnáním experimentálních výsledků adheze s předem spočítanými hodnotami. V tomto příspěvku jsou prezentovány předběžné výsledky, které podporují h
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA104%2F06%2F1418" target="_blank" >GA104/06/1418: Continuous fermentation of alcohol-free beer</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
34th International Conference of Slovak Society of Chemical Engineering, Tatranske Matliare,SR,21.-25.5.2007
ISBN
978-80-227-2640-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
1-9
Publisher name
Slovak Society of Chemical Engineering
Place of publication
Bratislava
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—