All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Physicochemical and biochemical interactions in yeast immobilization by adhesion to a cellulose based support

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00019947" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00019947 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Physicochemical and biochemical interactions in yeast immobilization by adhesion to a cellulose based support

  • Original language description

    An important quality of yeast cell wall is the ability to adhere to other cell walls or solid surfaces. This feature of yeast is responsible for technologically important phenomena such as flocculation at the end of beer fermentation and cell adhesion toimmobilization supports e.g. spent grains, DEAE-cellulose etc. Physicochemical properties of yeast surfaces, e.g. hydrophobicity and surface charge, have a substantial impact on cell adhesion and flocculation. The interaction energies calculated according to DLVO theory and interfacial free energies were compared with yeast adhesion experiments carried out in continuous gas-lift reactor. Four different brewing yeast strains (Saccharomyces cerevisiae) were tested for their adhesion onto spent grain particles. The role of physicochemical surface properties in cell-cell and cell-carrier interactions was evaluated by comparing the computed predictions with experimental results. In view of the somewhat contradictory results, the importance

  • Czech name

    Fyzikálně-chemické a biochemické interakce v imobilizaci kvasinek adhezí na nosič z celulózy

  • Czech description

    Důležitou kvalitativní vlastností buněčné stěny kvasinek je její schopnost ulpívat k pevným povrchům nebo ke stěně dalších buněk. Tato vlastnost je zodpovědná za technologicky významný jev, jako je flokulace na konci kvašení při výrobě piva nebo imobilizace adhezí k pevným nosičům (mláto, DEAE-celulosa atd.). Fyzikálně-chemické vlastnosti, jk. hydrofobicita a povrchový náboj, mají podstatný vliv na buněčnou adhezi a flokulaci. Interakční energie systému spočítané podle DLVO teorie a mezifázové volné energie byly srovnány s reálnou adhezí kvasinek v kontinuálním gas-lift reaktoru. Čtyři pivovarské kmeny Saccharomyces cerevisiae byly testovány pro jejich adhezi na částice mláta. Role fyzikálně-chemických povrchových vlastností při interakcích buňka-buňkaa buňka-nosič pak byla zhodnocena na základě porovnání těchto předpovědí s výsledky skutečné imobilizace. Vzhledem k poněkud rozporným výsledkům, je třeba zahrnout i vliv specifických biochemických interakcí. Proto jsou uvedeny i výsledk

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA104%2F06%2F1418" target="_blank" >GA104/06/1418: Continuous fermentation of alcohol-free beer</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    CD-ROM of Full Texts CHISA 2008

  • ISBN

    978-80-02-02047-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    12

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Process Engineering Publisher

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Aug 24, 2008

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article