Physicochemical and biochemical interactions in yeast immobilization by adhesion to a cellulose based support
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00019947" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00019947 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Physicochemical and biochemical interactions in yeast immobilization by adhesion to a cellulose based support
Original language description
An important quality of yeast cell wall is the ability to adhere to other cell walls or solid surfaces. This feature of yeast is responsible for technologically important phenomena such as flocculation at the end of beer fermentation and cell adhesion toimmobilization supports e.g. spent grains, DEAE-cellulose etc. Physicochemical properties of yeast surfaces, e.g. hydrophobicity and surface charge, have a substantial impact on cell adhesion and flocculation. The interaction energies calculated according to DLVO theory and interfacial free energies were compared with yeast adhesion experiments carried out in continuous gas-lift reactor. Four different brewing yeast strains (Saccharomyces cerevisiae) were tested for their adhesion onto spent grain particles. The role of physicochemical surface properties in cell-cell and cell-carrier interactions was evaluated by comparing the computed predictions with experimental results. In view of the somewhat contradictory results, the importance
Czech name
Fyzikálně-chemické a biochemické interakce v imobilizaci kvasinek adhezí na nosič z celulózy
Czech description
Důležitou kvalitativní vlastností buněčné stěny kvasinek je její schopnost ulpívat k pevným povrchům nebo ke stěně dalších buněk. Tato vlastnost je zodpovědná za technologicky významný jev, jako je flokulace na konci kvašení při výrobě piva nebo imobilizace adhezí k pevným nosičům (mláto, DEAE-celulosa atd.). Fyzikálně-chemické vlastnosti, jk. hydrofobicita a povrchový náboj, mají podstatný vliv na buněčnou adhezi a flokulaci. Interakční energie systému spočítané podle DLVO teorie a mezifázové volné energie byly srovnány s reálnou adhezí kvasinek v kontinuálním gas-lift reaktoru. Čtyři pivovarské kmeny Saccharomyces cerevisiae byly testovány pro jejich adhezi na částice mláta. Role fyzikálně-chemických povrchových vlastností při interakcích buňka-buňkaa buňka-nosič pak byla zhodnocena na základě porovnání těchto předpovědí s výsledky skutečné imobilizace. Vzhledem k poněkud rozporným výsledkům, je třeba zahrnout i vliv specifických biochemických interakcí. Proto jsou uvedeny i výsledk
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA104%2F06%2F1418" target="_blank" >GA104/06/1418: Continuous fermentation of alcohol-free beer</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
CD-ROM of Full Texts CHISA 2008
ISBN
978-80-02-02047-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
12
Pages from-to
—
Publisher name
Process Engineering Publisher
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Aug 24, 2008
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—