All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of autethenticity of ketchups - determination of tomato content

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019074" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019074 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    OBSAH RAJČATOVÉHO PODÍLU V KEČUPECH - OVĚŘENÍ POSTUPŮ PRO

  • Original language description

    Falšování potravin je problémem od té doby, kdy se začalo obchodovat s potravinami a obchodníci chtěli docílit vyšších zisků, dnes hraje hlavní roli konkurence co nejlevnějších výrobků na trhu. Na základě chemických markerů typických pro každý výrobek lze zjistit autenticitu potravinářských produktů. V této práci jsou diskutovány parametry vhodné pro identifikaci falšování. Sledovanými markery, kterými lze odhalit pravost výrobků z rajčat jsou: formolové číslo, obsah kyseliny jablečné a citrónové, PCA,kationů, karotenoidů (?-karotenu a lykopenu), sacharidů a také barva. Na jejich základě lze odhadnout rajčatový podíl v produktu. Cílem práce bylo ověřit důvěryhodnost kalibračních rovnic, dříve zjištěných na ústavu Konzervace potravin a technologie masa, pro výpočet rajčatového podílu v produktu pomocí naměřených hodnot jednotlivých markerů a to konkrétně formolového čísla, PCA a draslíku

  • Czech name

    OBSAH RAJČATOVÉHO PODÍLU V KEČUPECH - OVĚŘENÍ POSTUPŮ PRO

  • Czech description

    Falšování potravin je problémem od té doby, kdy se začalo obchodovat s potravinami a obchodníci chtěli docílit vyšších zisků, dnes hraje hlavní roli konkurence co nejlevnějších výrobků na trhu. Na základě chemických markerů typických pro každý výrobek lze zjistit autenticitu potravinářských produktů. V této práci jsou diskutovány parametry vhodné pro identifikaci falšování. Sledovanými markery, kterými lze odhalit pravost výrobků z rajčat jsou: formolové číslo, obsah kyseliny jablečné a citrónové, PCA,kationů, karotenoidů (?-karotenu a lykopenu), sacharidů a také barva. Na jejich základě lze odhadnout rajčatový podíl v produktu. Cílem práce bylo ověřit důvěryhodnost kalibračních rovnic, dříve zjištěných na ústavu Konzervace potravin a technologie masa, pro výpočet rajčatového podílu v produktu pomocí naměřených hodnot jednotlivých markerů a to konkrétně formolového čísla, PCA a draslíku

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    366-369

  • Publisher name

    VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article