Evaluation of autethenticity of ketchups - determination of tomato content
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019074" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019074 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
OBSAH RAJČATOVÉHO PODÍLU V KEČUPECH - OVĚŘENÍ POSTUPŮ PRO
Original language description
Falšování potravin je problémem od té doby, kdy se začalo obchodovat s potravinami a obchodníci chtěli docílit vyšších zisků, dnes hraje hlavní roli konkurence co nejlevnějších výrobků na trhu. Na základě chemických markerů typických pro každý výrobek lze zjistit autenticitu potravinářských produktů. V této práci jsou diskutovány parametry vhodné pro identifikaci falšování. Sledovanými markery, kterými lze odhalit pravost výrobků z rajčat jsou: formolové číslo, obsah kyseliny jablečné a citrónové, PCA,kationů, karotenoidů (?-karotenu a lykopenu), sacharidů a také barva. Na jejich základě lze odhadnout rajčatový podíl v produktu. Cílem práce bylo ověřit důvěryhodnost kalibračních rovnic, dříve zjištěných na ústavu Konzervace potravin a technologie masa, pro výpočet rajčatového podílu v produktu pomocí naměřených hodnot jednotlivých markerů a to konkrétně formolového čísla, PCA a draslíku
Czech name
OBSAH RAJČATOVÉHO PODÍLU V KEČUPECH - OVĚŘENÍ POSTUPŮ PRO
Czech description
Falšování potravin je problémem od té doby, kdy se začalo obchodovat s potravinami a obchodníci chtěli docílit vyšších zisků, dnes hraje hlavní roli konkurence co nejlevnějších výrobků na trhu. Na základě chemických markerů typických pro každý výrobek lze zjistit autenticitu potravinářských produktů. V této práci jsou diskutovány parametry vhodné pro identifikaci falšování. Sledovanými markery, kterými lze odhalit pravost výrobků z rajčat jsou: formolové číslo, obsah kyseliny jablečné a citrónové, PCA,kationů, karotenoidů (?-karotenu a lykopenu), sacharidů a také barva. Na jejich základě lze odhadnout rajčatový podíl v produktu. Cílem práce bylo ověřit důvěryhodnost kalibračních rovnic, dříve zjištěných na ústavu Konzervace potravin a technologie masa, pro výpočet rajčatového podílu v produktu pomocí naměřených hodnot jednotlivých markerů a to konkrétně formolového čísla, PCA a draslíku
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
366-369
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—