All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Moulds growth and salt cristalization on the surface of meat products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019080" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019080 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    němčina

  • Original language name

    Schimmelpilzwachstum und Salzkristallisierung auf Wurstwaren

  • Original language description

    Als geeignete Methode für die Verfolgung des Schimmelpizeswachstum, sowie der Salzkristallisierung auf der Oberfläche der Kochsalamis bewährte sich die Bildanalyse (Software NIS-Elements). Mit Hilfe dieser Methodik konnte man einige fungistatische Präparate vergleichen und die Ursache der Phosphatekristallisierung verfolgen.

  • Czech name

    růst plísní a krystalizace solí na masných výrobcích

  • Czech description

    Analýza obrazu se osvědčila při sledování jak dynamiky růstu plísní, tak i krystalizace solí na povrchu trvanlivých salámů. Vhodným kritériem je v obou případech měření celkové plochy porostlé plísněni nebo pokryté krystaly solí. V případě plísní lze pourčitou dobu (než dojde ke spojování jednotlivých kolonií) sledovat dynamiku růstu jejich plísní i podle zvětšujícího se průměru kolonií. Při sledování konkrétních salámů se ukázalo, že použité protiplísňové preparáty zpomalily růst plísní, nejúčinnějšíbyl natamycinový preparát (v dávkování použitém v experimentu). Krystalizace solí, kdy převažoval hydrogenfosforečnan disodný (Na2HPO4), byla ovlivněna recepturou salámu a kolísáním okolních podmínek (teplota a relativní vlhkost vzduchu).

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Fleischereitechnik

  • ISSN

    0176-9502

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    23

  • Issue of the periodical within the volume

    9-10

  • Country of publishing house

    DE - GERMANY

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    52-58

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database