Surface phenomenon's of dry sausages
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019083" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019083 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Povrchové jevy na trvanlivých salámech
Original language description
Analýza obrazu se osvědčila při sledování jak dynamiky růstu plísní, tak i krystalizace solí na povrchu trvanlivých salámů. Vhodným kritériem je v obou případech měření celkové plochy porostlé plísněni nebo pokryté krystaly solí. V případě plísní lze pourčitou dobu (než dojde ke spojování jednotlivých kolonií) sledovat dynamiku růstu jejich plísní i podle zvětšujícího se průměru kolonií. Při sledování konkrétních salámů se ukázalo, že použité protiplísňové preparáty zpomalily růst plísní, nejúčinnějšíbyl natamycinový preparát (v dávkování použitém v experimentu). Krystalizace solí, kdy převažoval hydrogenfosforečnan disodný (Na2HPO4), byla ovlivněna recepturou salámu a kolísáním okolních podmínek (teplota a relativní vlhkost vzduchu).
Czech name
Povrchové jevy na trvanlivých salámech
Czech description
Analýza obrazu se osvědčila při sledování jak dynamiky růstu plísní, tak i krystalizace solí na povrchu trvanlivých salámů. Vhodným kritériem je v obou případech měření celkové plochy porostlé plísněni nebo pokryté krystaly solí. V případě plísní lze pourčitou dobu (než dojde ke spojování jednotlivých kolonií) sledovat dynamiku růstu jejich plísní i podle zvětšujícího se průměru kolonií. Při sledování konkrétních salámů se ukázalo, že použité protiplísňové preparáty zpomalily růst plísní, nejúčinnějšíbyl natamycinový preparát (v dávkování použitém v experimentu). Krystalizace solí, kdy převažoval hydrogenfosforečnan disodný (Na2HPO4), byla ovlivněna recepturou salámu a kolísáním okolních podmínek (teplota a relativní vlhkost vzduchu).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník prednáškových a posterových príspevkov zo XVI. Medzinárodnej konferencie LABORALIM 2007
ISBN
978-80-227-2628-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
363-366
Publisher name
Slovenská technická univerzita
Place of publication
Bratislava
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—