Mushroom flavour in processed cheese
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019172" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019172 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Houbové aroma v tavených sýrech
Original language description
Ochucování tavených sýrů patří k tradičním způsobům zvýšení atraktivity výrobku a rozšíření sortimentu. Pro získání houbové příchuti je možno využít čerstvých (pěstovaných) hub, sušených hub, houbových kořenících přípravků nebo synthetických přísad. Typické houbové aroma čerstvých hub způsobuje tzv. "houbový alkohol" 1-okten-3-ol. Podrobně byly metodou GC-MS analyzovány těkavé látky ze vzorků "Tavený sýr se žampiony" a "Tavený sýr lahůdkový roztíratelný" (oba Delvita, Česká Republika). Pro izolaci těkavých látek byla využita technika SPME. Houbové aroma vzorku taveného sýra se žampiony je způsobeno přítomností 1-okten-3-olu, který byl zřejmě součástí aromatizační přísady. Nebyla spolehlivě prokázána přítomnost dalších komponent přítomných v přírodníchhoubových aromatech.
Czech name
Houbové aroma v tavených sýrech
Czech description
Ochucování tavených sýrů patří k tradičním způsobům zvýšení atraktivity výrobku a rozšíření sortimentu. Pro získání houbové příchuti je možno využít čerstvých (pěstovaných) hub, sušených hub, houbových kořenících přípravků nebo synthetických přísad. Typické houbové aroma čerstvých hub způsobuje tzv. "houbový alkohol" 1-okten-3-ol. Podrobně byly metodou GC-MS analyzovány těkavé látky ze vzorků "Tavený sýr se žampiony" a "Tavený sýr lahůdkový roztíratelný" (oba Delvita, Česká Republika). Pro izolaci těkavých látek byla využita technika SPME. Houbové aroma vzorku taveného sýra se žampiony je způsobeno přítomností 1-okten-3-olu, který byl zřejmě součástí aromatizační přísady. Nebyla spolehlivě prokázána přítomnost dalších komponent přítomných v přírodníchhoubových aromatech.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007, 11. ročník celostátní přehlídky sýrů 2007 a seminář Mléko a sýry 2007
ISBN
978-80-7080-661-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
216-220
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—