All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Lipid oxidation of fat blend in presence of monoacylglycerols

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019240" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019240 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Oxidace lipidů tukové násady v přítomnosti monoacylglycerolů

  • Original language description

    Modelové systémy tukové násady s monoacylglyceroly (délka acylového řetězce C10 - C18, C18:1 a směs C16, C18 a C18:1) byly skladovány 8 týdnů. Podle rychlosti oxidace je lze rozdělit do tří skupin. Nejrychleji oxidovala tuková násada s monooleoylglycerolem, kde v tomto systému hraje důležitou roli přítomnost cis nenasycené dvojné vazby v acylovém řetězci použitého emulgátoru. Tuková násada s monokaprinoylglycerolem, monolauroylglycerolem a monostearoylglycerolem oxidovala pomaleji než tuková násada s monooleoylglycerolem. Tuková násada s monomyristoylglycerolem, monopalmitoylglycerolem a komerčním emulgátorem D oxidovaly minimálně. Tyto výsledky částečně korelují s výsledky distribuce monoacylglycerolů po separaci kapalné a pevné fáze tukové násady. Lze říci, že čím vyšší je koncentrace monoacylglycerolu v pevné fázi (vyšší poměr (s)/(l)), tím je rychlost oxidace pomalejší, s výjimkou systému s monostearoylglycerolem.

  • Czech name

    Oxidace lipidů tukové násady v přítomnosti monoacylglycerolů

  • Czech description

    Modelové systémy tukové násady s monoacylglyceroly (délka acylového řetězce C10 - C18, C18:1 a směs C16, C18 a C18:1) byly skladovány 8 týdnů. Podle rychlosti oxidace je lze rozdělit do tří skupin. Nejrychleji oxidovala tuková násada s monooleoylglycerolem, kde v tomto systému hraje důležitou roli přítomnost cis nenasycené dvojné vazby v acylovém řetězci použitého emulgátoru. Tuková násada s monokaprinoylglycerolem, monolauroylglycerolem a monostearoylglycerolem oxidovala pomaleji než tuková násada s monooleoylglycerolem. Tuková násada s monomyristoylglycerolem, monopalmitoylglycerolem a komerčním emulgátorem D oxidovaly minimálně. Tyto výsledky částečně korelují s výsledky distribuce monoacylglycerolů po separaci kapalné a pevné fáze tukové násady. Lze říci, že čím vyšší je koncentrace monoacylglycerolu v pevné fázi (vyšší poměr (s)/(l)), tím je rychlost oxidace pomalejší, s výjimkou systému s monostearoylglycerolem.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník přednášek z XLV. Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků

  • ISBN

    978-80-86238-14-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    65-69

  • Publisher name

    UNILEVER ČR, spol. s r. o.

  • Place of publication

    Nelahozeves

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article