All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Commercial wheat hardness evaluation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021087" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021087 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Commercial wheat hardness evaluation

  • Original language description

    Commercial wheat from 6 Czech planting sites and two crop years (2006 and 2007) were used for grain hardness measurement by PSI method. Samples were at first characterised by means of standard traits (test weight, wet gluten and protein content, Zeleny?svalue, Falling Number), and then milled at laborato-ry mills FQC 109 and CD 1 Chopin with flour yield assessment. The results showed that nearly 80% of samples from both growing seasons fall in medium hard category (PSI 17-20%). Correlations between kernel hardness and the wheat quality parameters were calculated. Moderate relations were found as be-tween PSI hardness and protein content (0.316), so between flour yields from both mills (0.554).

  • Czech name

    Hodnocení tvrdosti zrna komerční pšenice

  • Czech description

    Komerční pšenice ze šesti lokalit ve středních Čechách ze sklizní 2006 a 2007 byly použity pro měření tvrdosti zrna PSI metodou. Vzorky byly nejprve hodnoceny pomocí standardních znaků (objemová hmot-nost, obsah mokrého lepku a bílkovin, Zelenyho test, číslo poklesu) a následně semlety na laboratorních mlýnech FQC 109 a CD 1 Chopin, kdy byla vypočtena výtěžnost mouky. Podle PSI výsledků 80% vzorků komerční potravinářské pšenice lze hodnotit jako středně tvrdé (PSI 17-20 %). Mezi PSI tvrdostí a obsa-hembílkovin byla prokázána středně silná korelační závislost (0,316), stejně jako mezi výtěžnostmi mouk z obou laboratorních mlýnů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Proccedings of Congress of Cereals ? Their Products and Processing

  • ISBN

    978-963-9732-38-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    University of Debrecen, Centre of Agricultural Sciences and Engineering, Institute of Food Science, Quality Assurance and Microbiology

  • Place of publication

    Debrecen

  • Event location

    Debrecen, Hungary

  • Event date

    Oct 27, 2008

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article