Commercial wheat hardness evaluation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021087" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021087 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Commercial wheat hardness evaluation
Original language description
Commercial wheat from 6 Czech planting sites and two crop years (2006 and 2007) were used for grain hardness measurement by PSI method. Samples were at first characterised by means of standard traits (test weight, wet gluten and protein content, Zeleny?svalue, Falling Number), and then milled at laborato-ry mills FQC 109 and CD 1 Chopin with flour yield assessment. The results showed that nearly 80% of samples from both growing seasons fall in medium hard category (PSI 17-20%). Correlations between kernel hardness and the wheat quality parameters were calculated. Moderate relations were found as be-tween PSI hardness and protein content (0.316), so between flour yields from both mills (0.554).
Czech name
Hodnocení tvrdosti zrna komerční pšenice
Czech description
Komerční pšenice ze šesti lokalit ve středních Čechách ze sklizní 2006 a 2007 byly použity pro měření tvrdosti zrna PSI metodou. Vzorky byly nejprve hodnoceny pomocí standardních znaků (objemová hmot-nost, obsah mokrého lepku a bílkovin, Zelenyho test, číslo poklesu) a následně semlety na laboratorních mlýnech FQC 109 a CD 1 Chopin, kdy byla vypočtena výtěžnost mouky. Podle PSI výsledků 80% vzorků komerční potravinářské pšenice lze hodnotit jako středně tvrdé (PSI 17-20 %). Mezi PSI tvrdostí a obsa-hembílkovin byla prokázána středně silná korelační závislost (0,316), stejně jako mezi výtěžnostmi mouk z obou laboratorních mlýnů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proccedings of Congress of Cereals ? Their Products and Processing
ISBN
978-963-9732-38-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
University of Debrecen, Centre of Agricultural Sciences and Engineering, Institute of Food Science, Quality Assurance and Microbiology
Place of publication
Debrecen
Event location
Debrecen, Hungary
Event date
Oct 27, 2008
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—