Characterization of monomeric and oligomeric flavan-3-ols from barley and malt by liquid chromatography-ultraviolet detection-electrospray ionization mass spectrometry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021106" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021106 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Characterization of monomeric and oligomeric flavan-3-ols from barley and malt by liquid chromatography-ultraviolet detection-electrospray ionization mass spectrometry
Original language description
The pattern of the monomeric and oligomeric flavan-3-ols for 10 barley varieties and the corresponding malts were identified and quantified using high-performance liquid chromatography?ultraviolet detection?electrospray ion trap mass spectrometry. The Folin?Ciocalteau and the vanillin spectrophotometric assays were used for the assessment of the total polyphenol and total flavan-3-ol content, respectively, and the antioxidant activity was determined as the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical scavenging activity and the ferricyanide reducing power. Catechin and prodelphinidin B3 were respectively the major monomeric and dimeric flavan-3-ols. Moreover, prodelphinidin B3 was shown to be the main contributor for the radical scavenging activity both for barley and malt.
Czech name
Charakterizace monomerních a oligomerních flavan-3-olů ječmene a sladu pomocí kapalinové chromatografie s UV a hmotnostní detekcí s elektrosprejovou ionizací
Czech description
Pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV a hmotnostní detekcí (elektrosprej, iontová past) byly kvantifikovány monomerní a oligomerní flavan-3-oly v 10 odrůdách ječmene a odpovídajících sladech. The Folin?Ciocalteau a vanilinová spektrofotometrická metoda byly použity pro zhodnocení celkového obsahu polyfenolů a flavan-3-olů. Antioxidační aktivita byla stanovena metodou DPPH ( 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) a FRAP. Katechin byl hlavním monomerickým and prodelphinidin B3 byl hlavním dimerickýmflavan-3-olem. Mimo to, prodelphinidin B3 byl hlavní látkou s nejsilnější antioxidační kapacitou v ječmeni a sladu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Chromatography A
ISSN
0021-9673
e-ISSN
—
Volume of the periodical
1189
Issue of the periodical within the volume
1-2
Country of publishing house
NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS
Number of pages
11
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000255698000040
EID of the result in the Scopus database
—