All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Authenticity Evaluation of Tea-Based Products.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021140" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021140 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Authenticity Evaluation of Tea-Based Products.

  • Original language description

    This study proposes a method for estimating the content of tea in tea-based products. Broadly, this methodology is based on selecting chemical markers of the quality and authenticity of tea (and, therefore, of tea-based products), optimizing the relevantanalytical methods, and determining variation (type, origin, quality) among samples of green and black leaf teas. The content of the selected markers (theobromine, caffeine, theanine and total polyphenols) in tea-based products (iced teas, instant teas)was determined. Then, the dry tea content in these products, expressed as the equivalent amount of dry tea leaves, was calculated according to two sets of mean data for these analytes: average literature data, and the mean experimental data obtained forour samples of leaf tea. With regards to the latter, we propose use of the following averages for caffeine, theobromine, theanine and polyphenols: for black tea-based products 1.9 g/100g, 0.13 g/100g, 1.3 g/100g and 9.1 g/100g respective

  • Czech name

    Hodnocení autenticity výrobků na bázi čaje.

  • Czech description

    Cílem práce bylo navrhnout metodiku vhodnou k posuzování obsahu čistého čaje v nápojích na bázi čaje (instantní čaje, ledové čaje apod.). Postup byl založen na výběru charakteristických chemických markerů kvality a autenticity čaje, výběru analytických metod vhodných pro jejich stanovení a analýze souboru reálných vzorků čajových nápojů zakoupených v obchodech na obsah theobrominu, kofeinu, theaninu a celkových polyfenolů. Výpočet obsahu čaje v těchto vzorcích byl odvozen od průměrných obsahů výše uvedených látek v literatuře a od průměrů experimentálních hodnot získaných analýzou souboru autentických vzorků čajových lístků (theobromin 0,13 g/100g (černý čaj) a 0,16 g/100g (zelený čaj), kofein 1,9 a 1,9 mg/100g, theanin 1,3 a 1,7 g/100g, celkové polyfenoly 9,1 a 14,7 mg/100g). Analýzou reálných vzorků z trhu bylo zjištěno, že přibližně jedna třetina vzorků by nevyhověla limitům německé a rakouské legislativy a 10 % vzorků neobsahovalo vůbec žádný čaj a jejich označení a prodej je tedy

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    26

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000259006100004

  • EID of the result in the Scopus database