Authenticity Evaluation of Tea-Based Products.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021140" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021140 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Authenticity Evaluation of Tea-Based Products.
Original language description
This study proposes a method for estimating the content of tea in tea-based products. Broadly, this methodology is based on selecting chemical markers of the quality and authenticity of tea (and, therefore, of tea-based products), optimizing the relevantanalytical methods, and determining variation (type, origin, quality) among samples of green and black leaf teas. The content of the selected markers (theobromine, caffeine, theanine and total polyphenols) in tea-based products (iced teas, instant teas)was determined. Then, the dry tea content in these products, expressed as the equivalent amount of dry tea leaves, was calculated according to two sets of mean data for these analytes: average literature data, and the mean experimental data obtained forour samples of leaf tea. With regards to the latter, we propose use of the following averages for caffeine, theobromine, theanine and polyphenols: for black tea-based products 1.9 g/100g, 0.13 g/100g, 1.3 g/100g and 9.1 g/100g respective
Czech name
Hodnocení autenticity výrobků na bázi čaje.
Czech description
Cílem práce bylo navrhnout metodiku vhodnou k posuzování obsahu čistého čaje v nápojích na bázi čaje (instantní čaje, ledové čaje apod.). Postup byl založen na výběru charakteristických chemických markerů kvality a autenticity čaje, výběru analytických metod vhodných pro jejich stanovení a analýze souboru reálných vzorků čajových nápojů zakoupených v obchodech na obsah theobrominu, kofeinu, theaninu a celkových polyfenolů. Výpočet obsahu čaje v těchto vzorcích byl odvozen od průměrných obsahů výše uvedených látek v literatuře a od průměrů experimentálních hodnot získaných analýzou souboru autentických vzorků čajových lístků (theobromin 0,13 g/100g (černý čaj) a 0,16 g/100g (zelený čaj), kofein 1,9 a 1,9 mg/100g, theanin 1,3 a 1,7 g/100g, celkové polyfenoly 9,1 a 14,7 mg/100g). Analýzou reálných vzorků z trhu bylo zjištěno, že přibližně jedna třetina vzorků by nevyhověla limitům německé a rakouské legislativy a 10 % vzorků neobsahovalo vůbec žádný čaj a jejich označení a prodej je tedy
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000259006100004
EID of the result in the Scopus database
—