Statement of flavonoid dyes in tea from Camellia sinensis L. and tea from other plants
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874511" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874511 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obsah flavonoidních barviv u pravých a nepravých čajů
Original language description
Flavonoidní barviva jsou jednou z nejčastějších skupin polyfenolických sloučenin obsažených v čaji. Tato práce se zabývala analýzou flavonoidních barviv, konkrétně theaflavinů (TFs) a thearubiginů (TRs), ve vybraných vzorcích sypaných čajů. Kvantitativní stanovení probíhalo po extrakci vzorků spektrofotometricky. Vzorky zelených čajů obsahovaly TRs v rozmezí od 0,015 do 4,913 g/100g a TFs od 0,011 do 0,303 g/100g. Naměřené hodnoty TRs u černých čajů se pohybovaly v rozmezí od 0,250 do 4,730 g/100g a TFS od 0,034 do 0,287 g/100g. U nepravých čajů byly naměřeny hodnoty pro TRs v rozmezí od 0,230 do 4,146, hodnoty TFs od 0,015 do 0,295 g /100g. Získané výsledky ukázaly, že nejvíce stanovovaných flavonoidních barviv obsahoval černý čaj.
Czech name
Obsah flavonoidních barviv u pravých a nepravých čajů
Czech description
Flavonoidní barviva jsou jednou z nejčastějších skupin polyfenolických sloučenin obsažených v čaji. Tato práce se zabývala analýzou flavonoidních barviv, konkrétně theaflavinů (TFs) a thearubiginů (TRs), ve vybraných vzorcích sypaných čajů. Kvantitativní stanovení probíhalo po extrakci vzorků spektrofotometricky. Vzorky zelených čajů obsahovaly TRs v rozmezí od 0,015 do 4,913 g/100g a TFs od 0,011 do 0,303 g/100g. Naměřené hodnoty TRs u černých čajů se pohybovaly v rozmezí od 0,250 do 4,730 g/100g a TFS od 0,034 do 0,287 g/100g. U nepravých čajů byly naměřeny hodnoty pro TRs v rozmezí od 0,230 do 4,146, hodnoty TFs od 0,015 do 0,295 g /100g. Získané výsledky ukázaly, že nejvíce stanovovaných flavonoidních barviv obsahoval černý čaj.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVII.
ISBN
978-80-8077-486-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
239-242
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 18, 2016
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—