Comparison of quantity theaflavins and thearubigins between selected type bulk teas and tea bags using methods UV-VIS spektrophotometry and Thin Layer Chromatography
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002899" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002899 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání theaflavinů a thearubiginů u vybraných druhů sypaných a porcovaných komerčních čajů metodami UV- VIS spektrofotometrie a tenkovrstvé chromatografie
Original language description
Čaj je nejvíce konzumovaným nápojem na světě, který obsahuje mnoho senzoricky a biologicky aktivních látek. Tyto látky jsou i flavonoidní barviva, jako jsou theaflaviny (TFs) a thearubigins (TRs). Tyto látky ovlivňují především barvu a chuť čaje a čaje mají významné antioxidační vlastnosti. V naší studii jsme sledovali množství těchto barviv v sypaných čaje a porcovaných čajích. Pro analýzu těchto pigmentů jsme použili metodu UV-vis spektrofotometrie a částečně TLC. Množství TFs se pohybovalo v rozmezí0,344 až 0,421 mg/100g porcovaných čajů a u sypaných bylo 0,218 až 0,391 mg/100g čaje. Množství TRs čajů porcovaných bylo v hodnotách 6,782 do 7,793 mg/100 g čaje a u sypaných od 4,489 do 6,807 mg/100 g čaje.
Czech name
Porovnání theaflavinů a thearubiginů u vybraných druhů sypaných a porcovaných komerčních čajů metodami UV- VIS spektrofotometrie a tenkovrstvé chromatografie
Czech description
Čaj je nejvíce konzumovaným nápojem na světě, který obsahuje mnoho senzoricky a biologicky aktivních látek. Tyto látky jsou i flavonoidní barviva, jako jsou theaflaviny (TFs) a thearubigins (TRs). Tyto látky ovlivňují především barvu a chuť čaje a čaje mají významné antioxidační vlastnosti. V naší studii jsme sledovali množství těchto barviv v sypaných čaje a porcovaných čajích. Pro analýzu těchto pigmentů jsme použili metodu UV-vis spektrofotometrie a částečně TLC. Množství TFs se pohybovalo v rozmezí0,344 až 0,421 mg/100g porcovaných čajů a u sypaných bylo 0,218 až 0,391 mg/100g čaje. Množství TRs čajů porcovaných bylo v hodnotách 6,782 do 7,793 mg/100 g čaje a u sypaných od 4,489 do 6,807 mg/100 g čaje.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XL. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-114-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—