All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of quantity theaflavins and thearubigins between selected type bulk teas and tea bags using methods UV-VIS spektrophotometry and Thin Layer Chromatography

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002899" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002899 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání theaflavinů a thearubiginů u vybraných druhů sypaných a porcovaných komerčních čajů metodami UV- VIS spektrofotometrie a tenkovrstvé chromatografie

  • Original language description

    Čaj je nejvíce konzumovaným nápojem na světě, který obsahuje mnoho senzoricky a biologicky aktivních látek. Tyto látky jsou i flavonoidní barviva, jako jsou theaflaviny (TFs) a thearubigins (TRs). Tyto látky ovlivňují především barvu a chuť čaje a čaje mají významné antioxidační vlastnosti. V naší studii jsme sledovali množství těchto barviv v sypaných čaje a porcovaných čajích. Pro analýzu těchto pigmentů jsme použili metodu UV-vis spektrofotometrie a částečně TLC. Množství TFs se pohybovalo v rozmezí0,344 až 0,421 mg/100g porcovaných čajů a u sypaných bylo 0,218 až 0,391 mg/100g čaje. Množství TRs čajů porcovaných bylo v hodnotách 6,782 do 7,793 mg/100 g čaje a u sypaných od 4,489 do 6,807 mg/100 g čaje.

  • Czech name

    Porovnání theaflavinů a thearubiginů u vybraných druhů sypaných a porcovaných komerčních čajů metodami UV- VIS spektrofotometrie a tenkovrstvé chromatografie

  • Czech description

    Čaj je nejvíce konzumovaným nápojem na světě, který obsahuje mnoho senzoricky a biologicky aktivních látek. Tyto látky jsou i flavonoidní barviva, jako jsou theaflaviny (TFs) a thearubigins (TRs). Tyto látky ovlivňují především barvu a chuť čaje a čaje mají významné antioxidační vlastnosti. V naší studii jsme sledovali množství těchto barviv v sypaných čaje a porcovaných čajích. Pro analýzu těchto pigmentů jsme použili metodu UV-vis spektrofotometrie a částečně TLC. Množství TFs se pohybovalo v rozmezí0,344 až 0,421 mg/100g porcovaných čajů a u sypaných bylo 0,218 až 0,391 mg/100g čaje. Množství TRs čajů porcovaných bylo v hodnotách 6,782 do 7,793 mg/100 g čaje a u sypaných od 4,489 do 6,807 mg/100 g čaje.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XL. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-114-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Jan 1, 2010

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article