Traceability based on the instrumental analyses.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021141" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021141 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dosledovatelnost výrobku na základě instrumentální analýzy.
Original language description
Dosledovatelnost výrobků je komplexní systém kontroly jakosti, který je zakotven mimo jiné v Evropské legislativě. Účelem dosledovatelnosti potravinářského výrobku od suroviny ke spotřebiteli je schopnost dodavatele, výrobce nebo odpovědného nezávisléhoorgánu identifikovat konkrétní šarže výrobků, které mohou být hrozbou na základě zjištěných nevhodných výrobních postupů, vstupních surovin či jiných parametrů, přímo ovlivňujících charakter výrobku. Cílem práce bylo navržení metodiky pro prokázání původu a výrobce pekárenského výrobku za podmínek, že výše uvedený systém nefunguje. Postup je založen na vizuálním posouzení vzorků, analýze obrazu, chemickém rozboru (sušina, bílkoviny, tuk, organické kyseliny, minerální látky), NIR spektroskopii a statistickém zpracování výsledků. Pro konkrétní výrobek pšenično-žitného chleba (třístupňové vedení kvasů) byl na základě vizuálního posouzení (tvaru, míry posypu, otisku ošatky a kmínování), analýzy obrazu na řezu (tvaru, velikosti a umístění pó
Czech name
Dosledovatelnost výrobku na základě instrumentální analýzy.
Czech description
Dosledovatelnost výrobků je komplexní systém kontroly jakosti, který je zakotven mimo jiné v Evropské legislativě. Účelem dosledovatelnosti potravinářského výrobku od suroviny ke spotřebiteli je schopnost dodavatele, výrobce nebo odpovědného nezávisléhoorgánu identifikovat konkrétní šarže výrobků, které mohou být hrozbou na základě zjištěných nevhodných výrobních postupů, vstupních surovin či jiných parametrů, přímo ovlivňujících charakter výrobku. Cílem práce bylo navržení metodiky pro prokázání původu a výrobce pekárenského výrobku za podmínek, že výše uvedený systém nefunguje. Postup je založen na vizuálním posouzení vzorků, analýze obrazu, chemickém rozboru (sušina, bílkoviny, tuk, organické kyseliny, minerální látky), NIR spektroskopii a statistickém zpracování výsledků. Pro konkrétní výrobek pšenično-žitného chleba (třístupňové vedení kvasů) byl na základě vizuálního posouzení (tvaru, míry posypu, otisku ošatky a kmínování), analýzy obrazu na řezu (tvaru, velikosti a umístění pó
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků z XXXVIII.symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin,
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 26, 2008
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—