Antifungal activity of acetic and lactic acid against Fusarium strains
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021156" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021156 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antifungální aktivita kyseliny octové a mléčné na plísně rodu Fusarium
Original language description
Cílem práce bylo zjistit vliv kyseliny mléčné a octové o koncentraci produkované laktobacily na růst Fusarium culmorum 301, Fusarium culmorum 302, Fusarium graminearum 608 a Fusarium graminearum 821. Inhibiční aktivita byla stanovena agarovou difúzní metodou. Organické kyseliny měly koncentraci v rozmezí 10 - 500 mmol/l. Aktivní kyselost kyselin byla upravena na pH 3, a inhibiční zóny se měřily po 7 dnech kultivace. Aktivita obou kyselin vůči Fusarium culmorum 301 a 302 rostla přímo úměrně s rostoucí koncentrací kyseliny. Fusarium graminearum 608 a Fusarium graminearum 821 byly vůči působení kyseliny octové více rezistentní. Kyselina mléčná neměla vůči Fusarium graminearum 608 a Fusarium graminearum 821 efekt.
Czech name
Antifungální aktivita kyseliny octové a mléčné na plísně rodu Fusarium
Czech description
Cílem práce bylo zjistit vliv kyseliny mléčné a octové o koncentraci produkované laktobacily na růst Fusarium culmorum 301, Fusarium culmorum 302, Fusarium graminearum 608 a Fusarium graminearum 821. Inhibiční aktivita byla stanovena agarovou difúzní metodou. Organické kyseliny měly koncentraci v rozmezí 10 - 500 mmol/l. Aktivní kyselost kyselin byla upravena na pH 3, a inhibiční zóny se měřily po 7 dnech kultivace. Aktivita obou kyselin vůči Fusarium culmorum 301 a 302 rostla přímo úměrně s rostoucí koncentrací kyseliny. Fusarium graminearum 608 a Fusarium graminearum 821 byly vůči působení kyseliny octové více rezistentní. Kyselina mléčná neměla vůči Fusarium graminearum 608 a Fusarium graminearum 821 efekt.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/MEB040705" target="_blank" >MEB040705: Production of lactic acid bacteria minor non peptide metabolites with antimicrobial activity</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2008 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-695-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 23, 2008
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—