Antifungal activity of lactobacilli
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902058" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902058 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antifungální aktivita laktobacilů
Original language description
V práci byla využita agarová difuzní metoda na sladovém agaru a mléčných agarových miskách pro screening antifungální aktivity Lactobacillus acidophilus CCDM 151, L. plantarum MP3, L. zymae CCDM 361, L. panis CCDM 471 a L. sanfranciscensis CCDM 827 pro plísním Fusarium culmorum DMF1 and Penicillium expansum DMF 0004, což jsou běžné kontaminanty potravin a prostředí. Laktobacily byly charakterizovány pomocí růstu v MRS bujónu (počet buněk, pH) a produkcí kyseliny mléčné a octové (HPLC). L. plantarum MP3 vykazoval největší inhibiční efekt na růst obou druhů plísní během 10denní měření. Kmen F. culmorum DMF1 byl více citlivý při měření antifungální aktivity rostoucích buněk laktobacilů. Antifungální aktivita tepelně ošetřených bezbuněčných supernatantů byla detekována pouze po 3 dnech kultivace s F. culmorum DMF1. Byl prokázán synergický efekt kyseliny mléčné a octové. Velikost kolonie F. culmorum DMF1 na agaru s obsahem kyseliny octové (0,1g/100 g agaru) byla 7,9 cm, zatímco na agaru, jehož pH bylo nejprve upraveno přídavkem 10 % kyseliny mléčné na 4,6 a pak byla přidána kyselina octová (0,1g/100 g agaru), byl průměr kolonie pouze 0,55 cm. Použití kultur laktobacilů s antifungální aktivitou např. při přípravě kvasů pro pekárenský průmysl může vést ke zpomalení růstu plísní na výrobcích.
Czech name
Antifungální aktivita laktobacilů
Czech description
V práci byla využita agarová difuzní metoda na sladovém agaru a mléčných agarových miskách pro screening antifungální aktivity Lactobacillus acidophilus CCDM 151, L. plantarum MP3, L. zymae CCDM 361, L. panis CCDM 471 a L. sanfranciscensis CCDM 827 pro plísním Fusarium culmorum DMF1 and Penicillium expansum DMF 0004, což jsou běžné kontaminanty potravin a prostředí. Laktobacily byly charakterizovány pomocí růstu v MRS bujónu (počet buněk, pH) a produkcí kyseliny mléčné a octové (HPLC). L. plantarum MP3 vykazoval největší inhibiční efekt na růst obou druhů plísní během 10denní měření. Kmen F. culmorum DMF1 byl více citlivý při měření antifungální aktivity rostoucích buněk laktobacilů. Antifungální aktivita tepelně ošetřených bezbuněčných supernatantů byla detekována pouze po 3 dnech kultivace s F. culmorum DMF1. Byl prokázán synergický efekt kyseliny mléčné a octové. Velikost kolonie F. culmorum DMF1 na agaru s obsahem kyseliny octové (0,1g/100 g agaru) byla 7,9 cm, zatímco na agaru, jehož pH bylo nejprve upraveno přídavkem 10 % kyseliny mléčné na 4,6 a pak byla přidána kyselina octová (0,1g/100 g agaru), byl průměr kolonie pouze 0,55 cm. Použití kultur laktobacilů s antifungální aktivitou např. při přípravě kvasů pro pekárenský průmysl může vést ke zpomalení růstu plísní na výrobcích.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-973-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
141-146
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 19, 2016
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—