All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antifungal activity of lactobacilli

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902058" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902058 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Antifungální aktivita laktobacilů

  • Original language description

    V práci byla využita agarová difuzní metoda na sladovém agaru a mléčných agarových miskách pro screening antifungální aktivity Lactobacillus acidophilus CCDM 151, L. plantarum MP3, L. zymae CCDM 361, L. panis CCDM 471 a L. sanfranciscensis CCDM 827 pro plísním Fusarium culmorum DMF1 and Penicillium expansum DMF 0004, což jsou běžné kontaminanty potravin a prostředí. Laktobacily byly charakterizovány pomocí růstu v MRS bujónu (počet buněk, pH) a produkcí kyseliny mléčné a octové (HPLC). L. plantarum MP3 vykazoval největší inhibiční efekt na růst obou druhů plísní během 10denní měření. Kmen F. culmorum DMF1 byl více citlivý při měření antifungální aktivity rostoucích buněk laktobacilů. Antifungální aktivita tepelně ošetřených bezbuněčných supernatantů byla detekována pouze po 3 dnech kultivace s F. culmorum DMF1. Byl prokázán synergický efekt kyseliny mléčné a octové. Velikost kolonie F. culmorum DMF1 na agaru s obsahem kyseliny octové (0,1g/100 g agaru) byla 7,9 cm, zatímco na agaru, jehož pH bylo nejprve upraveno přídavkem 10 % kyseliny mléčné na 4,6 a pak byla přidána kyselina octová (0,1g/100 g agaru), byl průměr kolonie pouze 0,55 cm. Použití kultur laktobacilů s antifungální aktivitou např. při přípravě kvasů pro pekárenský průmysl může vést ke zpomalení růstu plísní na výrobcích.

  • Czech name

    Antifungální aktivita laktobacilů

  • Czech description

    V práci byla využita agarová difuzní metoda na sladovém agaru a mléčných agarových miskách pro screening antifungální aktivity Lactobacillus acidophilus CCDM 151, L. plantarum MP3, L. zymae CCDM 361, L. panis CCDM 471 a L. sanfranciscensis CCDM 827 pro plísním Fusarium culmorum DMF1 and Penicillium expansum DMF 0004, což jsou běžné kontaminanty potravin a prostředí. Laktobacily byly charakterizovány pomocí růstu v MRS bujónu (počet buněk, pH) a produkcí kyseliny mléčné a octové (HPLC). L. plantarum MP3 vykazoval největší inhibiční efekt na růst obou druhů plísní během 10denní měření. Kmen F. culmorum DMF1 byl více citlivý při měření antifungální aktivity rostoucích buněk laktobacilů. Antifungální aktivita tepelně ošetřených bezbuněčných supernatantů byla detekována pouze po 3 dnech kultivace s F. culmorum DMF1. Byl prokázán synergický efekt kyseliny mléčné a octové. Velikost kolonie F. culmorum DMF1 na agaru s obsahem kyseliny octové (0,1g/100 g agaru) byla 7,9 cm, zatímco na agaru, jehož pH bylo nejprve upraveno přídavkem 10 % kyseliny mléčné na 4,6 a pak byla přidána kyselina octová (0,1g/100 g agaru), byl průměr kolonie pouze 0,55 cm. Použití kultur laktobacilů s antifungální aktivitou např. při přípravě kvasů pro pekárenský průmysl může vést ke zpomalení růstu plísní na výrobcích.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-973-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    141-146

  • Publisher name

    VŠCHT Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 19, 2016

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article