Influence of lactobacilli on the growth of moulds Fusarium culmorum and Penicillium expansum
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917344" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917344 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv laktobacilů na růst plísně Fusarium culmorum a Penicillium expansum
Original language description
Bakterie mléčného kvašení, kromě toho že mají významný vliv na senzorické vlastnosti výrobků, produkují celou řadu antimikrobiálních látek, které slouží jako přirozené konzervanty potravin. Laktobacily tvoří vedle kvasinek hlavní část kvasové mikroflóry. Jejich metabolity, jako jsou organické kyseliny, cyklické peptidy, reuterin či mastné kyseliny, se mohou významně podílet na eliminaci růstu plísní v kvasových chlebech, a tak přispívat k prodloužení trvanlivosti těchto potravin. V práci byla pomocí agarové difusní metody sledována antifungální aktivita kmenů Lactobacillus acidophilus CCDM 151, L. plantarum CCDM 181, L. plantarum VT2, L. zymae CCDM 361, L. sanfranciscensis CCDM 451, L. panis CCDM 471, L. plantarum CCDM 583 a L. sanfranciscensis CCDM 827 vůči plísním Fusarium culmorum DMF 301 a Penicillium expansum DMF 04. Laktobacily byly charakterizovány růstem v MRS bujónu (počet buněk, pH) a produkcí kyseliny mléčné a octové stanovených metodou HPLC. Vůči antifungálnímu působení aktivně rostoucích buněk laktobacilů byl citlivější kmen F. culmorum. Byla potvrzena aktivita tepelně ošetřených bezbuněčných supernatantů; u kmene CCDM 583 byla částečně zachována i po zneutralizování supernatantu. Při testování antifungálního účinku samotných organických kyselin byl prokázán synergický efekt kyseliny mléčné a octové. Z modelových laboratorně připravených žitných kvasů byly izolovány a identifikovány nové kmeny (Lactobacillus curvatus, Leuconostoc mesenteroides) s potvrzenou antifungánlní aktivitou, které mohou být využity v provozních podmínkách.
Czech name
Vliv laktobacilů na růst plísně Fusarium culmorum a Penicillium expansum
Czech description
Bakterie mléčného kvašení, kromě toho že mají významný vliv na senzorické vlastnosti výrobků, produkují celou řadu antimikrobiálních látek, které slouží jako přirozené konzervanty potravin. Laktobacily tvoří vedle kvasinek hlavní část kvasové mikroflóry. Jejich metabolity, jako jsou organické kyseliny, cyklické peptidy, reuterin či mastné kyseliny, se mohou významně podílet na eliminaci růstu plísní v kvasových chlebech, a tak přispívat k prodloužení trvanlivosti těchto potravin. V práci byla pomocí agarové difusní metody sledována antifungální aktivita kmenů Lactobacillus acidophilus CCDM 151, L. plantarum CCDM 181, L. plantarum VT2, L. zymae CCDM 361, L. sanfranciscensis CCDM 451, L. panis CCDM 471, L. plantarum CCDM 583 a L. sanfranciscensis CCDM 827 vůči plísním Fusarium culmorum DMF 301 a Penicillium expansum DMF 04. Laktobacily byly charakterizovány růstem v MRS bujónu (počet buněk, pH) a produkcí kyseliny mléčné a octové stanovených metodou HPLC. Vůči antifungálnímu působení aktivně rostoucích buněk laktobacilů byl citlivější kmen F. culmorum. Byla potvrzena aktivita tepelně ošetřených bezbuněčných supernatantů; u kmene CCDM 583 byla částečně zachována i po zneutralizování supernatantu. Při testování antifungálního účinku samotných organických kyselin byl prokázán synergický efekt kyseliny mléčné a octové. Z modelových laboratorně připravených žitných kvasů byly izolovány a identifikovány nové kmeny (Lactobacillus curvatus, Leuconostoc mesenteroides) s potvrzenou antifungánlní aktivitou, které mohou být využity v provozních podmínkách.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: The development of novel crops to produce of food products with higher nutritional value</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-030-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
5
Pages from-to
171-175
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 24, 2018
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—