All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of lactobacilli on the growth of moulds Fusarium culmorum and Penicillium expansum

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917344" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917344 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv laktobacilů na růst plísně Fusarium culmorum a Penicillium expansum

  • Original language description

    Bakterie mléčného kvašení, kromě toho že mají významný vliv na senzorické vlastnosti výrobků, produkují celou řadu antimikrobiálních látek, které slouží jako přirozené konzervanty potravin. Laktobacily tvoří vedle kvasinek hlavní část kvasové mikroflóry. Jejich metabolity, jako jsou organické kyseliny, cyklické peptidy, reuterin či mastné kyseliny, se mohou významně podílet na eliminaci růstu plísní v kvasových chlebech, a tak přispívat k prodloužení trvanlivosti těchto potravin. V práci byla pomocí agarové difusní metody sledována antifungální aktivita kmenů Lactobacillus acidophilus CCDM 151, L. plantarum CCDM 181, L. plantarum VT2, L. zymae CCDM 361, L. sanfranciscensis CCDM 451, L. panis CCDM 471, L. plantarum CCDM 583 a L. sanfranciscensis CCDM 827 vůči plísním Fusarium culmorum DMF 301 a Penicillium expansum DMF 04. Laktobacily byly charakterizovány růstem v MRS bujónu (počet buněk, pH) a produkcí kyseliny mléčné a octové stanovených metodou HPLC. Vůči antifungálnímu působení aktivně rostoucích buněk laktobacilů byl citlivější kmen F. culmorum. Byla potvrzena aktivita tepelně ošetřených bezbuněčných supernatantů; u kmene CCDM 583 byla částečně zachována i po zneutralizování supernatantu. Při testování antifungálního účinku samotných organických kyselin byl prokázán synergický efekt kyseliny mléčné a octové. Z modelových laboratorně připravených žitných kvasů byly izolovány a identifikovány nové kmeny (Lactobacillus curvatus, Leuconostoc mesenteroides) s potvrzenou antifungánlní aktivitou, které mohou být využity v provozních podmínkách.

  • Czech name

    Vliv laktobacilů na růst plísně Fusarium culmorum a Penicillium expansum

  • Czech description

    Bakterie mléčného kvašení, kromě toho že mají významný vliv na senzorické vlastnosti výrobků, produkují celou řadu antimikrobiálních látek, které slouží jako přirozené konzervanty potravin. Laktobacily tvoří vedle kvasinek hlavní část kvasové mikroflóry. Jejich metabolity, jako jsou organické kyseliny, cyklické peptidy, reuterin či mastné kyseliny, se mohou významně podílet na eliminaci růstu plísní v kvasových chlebech, a tak přispívat k prodloužení trvanlivosti těchto potravin. V práci byla pomocí agarové difusní metody sledována antifungální aktivita kmenů Lactobacillus acidophilus CCDM 151, L. plantarum CCDM 181, L. plantarum VT2, L. zymae CCDM 361, L. sanfranciscensis CCDM 451, L. panis CCDM 471, L. plantarum CCDM 583 a L. sanfranciscensis CCDM 827 vůči plísním Fusarium culmorum DMF 301 a Penicillium expansum DMF 04. Laktobacily byly charakterizovány růstem v MRS bujónu (počet buněk, pH) a produkcí kyseliny mléčné a octové stanovených metodou HPLC. Vůči antifungálnímu působení aktivně rostoucích buněk laktobacilů byl citlivější kmen F. culmorum. Byla potvrzena aktivita tepelně ošetřených bezbuněčných supernatantů; u kmene CCDM 583 byla částečně zachována i po zneutralizování supernatantu. Při testování antifungálního účinku samotných organických kyselin byl prokázán synergický efekt kyseliny mléčné a octové. Z modelových laboratorně připravených žitných kvasů byly izolovány a identifikovány nové kmeny (Lactobacillus curvatus, Leuconostoc mesenteroides) s potvrzenou antifungánlní aktivitou, které mohou být využity v provozních podmínkách.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: The development of novel crops to produce of food products with higher nutritional value</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-030-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    171-175

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 24, 2018

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article