All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Size distribution of barley grains

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021191" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021191 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22340/08:00020861

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Size distribution of barley grains

  • Original language description

    Barley is an annual cereal grain, the global production of which totals around 160 million tons, making it the fourth ranked cereal crop both in terms of quantity produced and area cultivated. While it primarily serves as a major animal feed crop, smaller amounts of barley are used in health foods and in the malting process. The size of a barley kernel is one of the main determinants of its quality. Weight per thousand kernels is the usual process indicator of mean kernel size. An additional indicator for malting barley is the amount of grain (free of extraneous material) retained on a 2.5 mm sieve, which should be in the range of 85-90%. These data, however, are not by themselves sufficient for the design of food engineering processes, such as air transport, drying, milling, malting, etc. For this purpose, the geometric parameters of cereal grains are also very important. The aims of this study were to: - develop a methodology for the measurement of barley kernels using the LUCIA (Lab

  • Czech name

    Rozdělení velikosti zrn ječmene

  • Czech description

    Ječmen je jednoletá obilnina, jejíž světová produkce činí asi 160 mil. t, je tedy z obilovin čtvrtá v pořadí z hlediska množství i oseté plochy. Používá se především jako výborné krmivo pro zvířata, menší množství jsou využívána jako potravina pro zdravou výživu a ve sladovnictví. Velikost zrna ječmene je jedním z rozhodujících faktorů jeho kvality. Obvyklým kritériem velikosti je hmotnost 1000 zrn. Doplňkovým kritériem pro sladovnický ječmen bývá je množství zrna (mimo nečistoty), které zůstane na sítěo světlosti oka 2,5 mm; to by mělo být v rozmezí 85-90%. Tyto údaje však nejsou samy o sobě dostačující pro návrh procesů potravinářské inženýrství, jako jsou transport, sušení, mletí, sladovnický proces apod. K těmto účelům je důležité znát geometricképarametry obilných zrn. Cílem výzkumu bylo: - vyvinout metodiku měření zrn ječmene s využitím systému analýzy obrazu LUCIA (Laboratory Universal Computer Image Analysis) ? tzn. výběr vhodného zvětšení, nastavení osvětlení, sestavení makr

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    CD-ROM of Full Texts CHISA 2008

  • ISBN

    978-80-02-02047-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    13

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Process Engineering Publisher

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Aug 27, 2008

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article