Size distribution of barley grains
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021191" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021191 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22340/08:00020861
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Size distribution of barley grains
Original language description
Barley is an annual cereal grain, the global production of which totals around 160 million tons, making it the fourth ranked cereal crop both in terms of quantity produced and area cultivated. While it primarily serves as a major animal feed crop, smaller amounts of barley are used in health foods and in the malting process. The size of a barley kernel is one of the main determinants of its quality. Weight per thousand kernels is the usual process indicator of mean kernel size. An additional indicator for malting barley is the amount of grain (free of extraneous material) retained on a 2.5 mm sieve, which should be in the range of 85-90%. These data, however, are not by themselves sufficient for the design of food engineering processes, such as air transport, drying, milling, malting, etc. For this purpose, the geometric parameters of cereal grains are also very important. The aims of this study were to: - develop a methodology for the measurement of barley kernels using the LUCIA (Lab
Czech name
Rozdělení velikosti zrn ječmene
Czech description
Ječmen je jednoletá obilnina, jejíž světová produkce činí asi 160 mil. t, je tedy z obilovin čtvrtá v pořadí z hlediska množství i oseté plochy. Používá se především jako výborné krmivo pro zvířata, menší množství jsou využívána jako potravina pro zdravou výživu a ve sladovnictví. Velikost zrna ječmene je jedním z rozhodujících faktorů jeho kvality. Obvyklým kritériem velikosti je hmotnost 1000 zrn. Doplňkovým kritériem pro sladovnický ječmen bývá je množství zrna (mimo nečistoty), které zůstane na sítěo světlosti oka 2,5 mm; to by mělo být v rozmezí 85-90%. Tyto údaje však nejsou samy o sobě dostačující pro návrh procesů potravinářské inženýrství, jako jsou transport, sušení, mletí, sladovnický proces apod. K těmto účelům je důležité znát geometricképarametry obilných zrn. Cílem výzkumu bylo: - vyvinout metodiku měření zrn ječmene s využitím systému analýzy obrazu LUCIA (Laboratory Universal Computer Image Analysis) ? tzn. výběr vhodného zvětšení, nastavení osvětlení, sestavení makr
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
CD-ROM of Full Texts CHISA 2008
ISBN
978-80-02-02047-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
13
Pages from-to
—
Publisher name
Process Engineering Publisher
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Aug 27, 2008
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—