All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Size distribution of barley grains

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021192" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021192 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22340/08:00020858

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Size distribution of barley grains

  • Original language description

    Barley primarily serves as a major animal feed crop; smaller amounts of barley are used in health foods and in the malting process. Weight per thousand barley kernels and amount of grain (free of extraneous material) retained on a 2.5 mm sieve are main determinants of its quality. On the other hand detailed geometric parameters of cereal grains are also very important for the design of food engineering processes, such as air transport, drying, milling, malting, etc. The aims of this study were to: - determine the kernel sizes of selected barley cultivars, - to develop five geometric models of barley kernels, and to identify the one which gives the best fit to volumes measured pycnometrically Image analysis was used to determine size parameters of one hundred kernels of chosen varieties of Hordeum vulgare L. The data for every kernel captured were stored for further use, together with the mean, standard deviation (SD), coefficient of variation (CV), and images themselves. The measured d

  • Czech name

    Rozdělení velikosti zrn ječmene

  • Czech description

    Ječmen se používá především jako výborné krmivo pro zvířata, menší množství jsou využívána jako potravina pro zdravou výživu a ve sladovnictví. Hlavními kritérii kvality jsou hmotnost 1000 zrn a množství zrna (mimo nečistoty), které zůstane na sítě o světlosti oka 2,5 mm. Podrobné geometrické parametry obilných zrn jsou důležité pro návrh procesů potravinářského inženýrství, jako jsou transport, sušení, mletí, sladovnický proces apod. Cílem výzkumu bylo: - určit velikost zrn vybraných odrůd ječmene, - navrhnout pět geometrických modelů zrn ječmene a určit, který z nich nejlépe odpovídá objemu, určenému pyknometricky. Analýza obrazu byla využita k určení rozměru, objemu a povrchu 100 zrn vybraných odrůd Hordeum vulgare L.. Data o každém fotografovaném zrnu byla uchována pro další využití, společně s průměrem, směrodatnou odchylkou, variačním koeficientem, archivovány byly i jednotlivé fotografie. Naměřená data byla následně použita k výpočtu objemu a povrchu podle pěti modelů zrn (model

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Polysaccharides IV, Prague, Czech Republic, 13. 11. - 14. 11. 2008

  • ISBN

    978-80-86238-57-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    11

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Česká chemická společnost

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Nov 13, 2008

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article