Size distribution of barley grains
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021192" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021192 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22340/08:00020858
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Size distribution of barley grains
Original language description
Barley primarily serves as a major animal feed crop; smaller amounts of barley are used in health foods and in the malting process. Weight per thousand barley kernels and amount of grain (free of extraneous material) retained on a 2.5 mm sieve are main determinants of its quality. On the other hand detailed geometric parameters of cereal grains are also very important for the design of food engineering processes, such as air transport, drying, milling, malting, etc. The aims of this study were to: - determine the kernel sizes of selected barley cultivars, - to develop five geometric models of barley kernels, and to identify the one which gives the best fit to volumes measured pycnometrically Image analysis was used to determine size parameters of one hundred kernels of chosen varieties of Hordeum vulgare L. The data for every kernel captured were stored for further use, together with the mean, standard deviation (SD), coefficient of variation (CV), and images themselves. The measured d
Czech name
Rozdělení velikosti zrn ječmene
Czech description
Ječmen se používá především jako výborné krmivo pro zvířata, menší množství jsou využívána jako potravina pro zdravou výživu a ve sladovnictví. Hlavními kritérii kvality jsou hmotnost 1000 zrn a množství zrna (mimo nečistoty), které zůstane na sítě o světlosti oka 2,5 mm. Podrobné geometrické parametry obilných zrn jsou důležité pro návrh procesů potravinářského inženýrství, jako jsou transport, sušení, mletí, sladovnický proces apod. Cílem výzkumu bylo: - určit velikost zrn vybraných odrůd ječmene, - navrhnout pět geometrických modelů zrn ječmene a určit, který z nich nejlépe odpovídá objemu, určenému pyknometricky. Analýza obrazu byla využita k určení rozměru, objemu a povrchu 100 zrn vybraných odrůd Hordeum vulgare L.. Data o každém fotografovaném zrnu byla uchována pro další využití, společně s průměrem, směrodatnou odchylkou, variačním koeficientem, archivovány byly i jednotlivé fotografie. Naměřená data byla následně použita k výpočtu objemu a povrchu podle pěti modelů zrn (model
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Polysaccharides IV, Prague, Czech Republic, 13. 11. - 14. 11. 2008
ISBN
978-80-86238-57-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
11
Pages from-to
—
Publisher name
Česká chemická společnost
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Nov 13, 2008
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—