All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of legume seeds of Czech and Turkish varieties using image analysis

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021198" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021198 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22340/08:00020864

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Comparison of legume seeds of Czech and Turkish varieties using image analysis

  • Original language description

    Geometric parameters of legume seeds are very important for designing of engineering processes such as heat treatment, air transport, drying, milling, germination etc. Image analysis system was used to provide these parameters of lentil and bean. Four approximation models (a cone-sphere, an oblate spheroid, two sphere segments, a triaxial ellipsoid) were used to evaluate volume and surface area of lentil and bean varieties. The results were compared with the values obtained from pycnometric method. Thebest approximation model was found as the triaxial ellipsoid and the oblate spheroid for bean varieties and two sphere segments for lentil varieties. Weight and surface area data of white bean was used to develop equation to predict bean surface area. Image analysis system provided fast and accurate values of important technological properties of legume such as geometric parameters, volume and surface area.

  • Czech name

    Porovnání semen luštěnin českých a tureckých odrůd s využitím analýzy obrazu

  • Czech description

    Geometrické parametry semen luštěnin jsou velmi důležité pro návrh inženýrských procesů jako přenos tepla, fluidní doprava, sušení, mletí, klíčení atd. Ke zjištění těchto parametrů čočky a fazolí byl využit systém analýzy obrazu. K určení objemu a povrchu odrůd čočky a fazolí byly navrženy 4 aproximační modely (kruhová výseč, zploštělý elipsoid, dvě kruhové úseče a obecný elipsoid). Výsledky byly porovnány s hodnotami z pyknometrického měření. Jako nejlepší aproximační model vyhovoval obecný elipsoid azploštělý elipsoid pro odrůdy fazole a dvě kruhové úseče pro odrůdy čočky. Údaje o hmotnosti a povrchu bílé fazole byly použity k vytvoření rovnice k predikci povrchu fazole. Analýza obrazu poskytovala rychle dostupné a přesné hodnoty důležitých technologických vlastností luštěnin jako geometrických parametrů, objemu a povrchu.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Polysaccharides IV, Prague, Czech Republic, 13. 11. - 14. 11. 2008

  • ISBN

    978-80-86238-57-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    14

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Česká chemická společnost

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Nov 13, 2008

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article