The influence of medium conditions on size and zeta-potential of whey proteins.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021220" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021220 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv podmínek prostředí na velikost a zeta-potenciál syrovátkových bílkovin.
Original language description
Byl hodnocen vliv kyselosti, koncentrace, resp. typu iontů na koloidní vlastnosti syrovátkových bílkovin. Velikost částic a jejich agregace byla stanovena metodou dynamického rozptylu světla ( DLS ), kde je sledována rychlost Brownova pohybu a velikost částic je vyjádřená jako hydrodynamický průměr, který zahrnuje i tloušťku elektronové dvojvrstvy částice. Její vlastnosti, které ovlivňují koloidní stabilitu bílkovin, byly charakterizovány stanovením zetapotenciálu částic metodou Dopplerovy laserové elektroforézy. Hodnocení bylo provedeno jednak pro čisté bílkoviny (? laktoglobulin, ?-laktalbumin a hovězí sérový albumin) a jednak pro preparáty syrovátkových bílkovin ze sladké syrovátky získané mikrofiltrací čerstvé syrovátky a obnovením sušené syrovátky. Výsledky ukazují, že velikost částic syrovátkových bílkovin se pohybuje od cca 3 nm pro ?-laktoglobulin, 5 nm pro ?-laktalbumin, resp. 6 nm pro hovězí sérový albumin, ale vlivem solí a snížení pH dochází postupně k tvorbě agregá
Czech name
Vliv podmínek prostředí na velikost a zeta-potenciál syrovátkových bílkovin.
Czech description
Byl hodnocen vliv kyselosti, koncentrace, resp. typu iontů na koloidní vlastnosti syrovátkových bílkovin. Velikost částic a jejich agregace byla stanovena metodou dynamického rozptylu světla ( DLS ), kde je sledována rychlost Brownova pohybu a velikost částic je vyjádřená jako hydrodynamický průměr, který zahrnuje i tloušťku elektronové dvojvrstvy částice. Její vlastnosti, které ovlivňují koloidní stabilitu bílkovin, byly charakterizovány stanovením zetapotenciálu částic metodou Dopplerovy laserové elektroforézy. Hodnocení bylo provedeno jednak pro čisté bílkoviny (? laktoglobulin, ?-laktalbumin a hovězí sérový albumin) a jednak pro preparáty syrovátkových bílkovin ze sladké syrovátky získané mikrofiltrací čerstvé syrovátky a obnovením sušené syrovátky. Výsledky ukazují, že velikost částic syrovátkových bílkovin se pohybuje od cca 3 nm pro ?-laktoglobulin, 5 nm pro ?-laktalbumin, resp. 6 nm pro hovězí sérový albumin, ale vlivem solí a snížení pH dochází postupně k tvorbě agregá
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek 39. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
—
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 26, 2008
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—