Occurrence of 3-chloropropane-1,2-diol fatty acid esters in infant and baby foods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021295" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021295 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/09:00022343
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Occurrence of 3-chloropropane-1,2-diol fatty acid esters in infant and baby foods
Original language description
A series of 14 starter formula, follow-up formula, and growing-up milk produced by three manufacturers was analyzed by for the chloropropanols 1,3-dichloropropan-2-ol (1,3-DCP), 3-chloropropane-1,2-diol (3-MCPD) and their fatty acid esters. While none ofthe products contained free chloropropanols at levels exceeding the method detections limits, all of them contained relatively high amounts of 3-MCPD esters. The latter concentrations ranged from 62 to 588 ?g of 3-MCPD esters (bound 3-MCPD)/kg on the product basis.
Czech name
Výskyt esterů 3-chlorpropane-1,2-diolu s mastnými kyselinami v dětské výživě
Czech description
Série 14 přípravků pro kojence a pokračující výživy byly analyzovány na obsah chloropropanolů 1,3-dichloropropan-2-olu (1,3-DCP), 3-chlorpropane-1,2-diolu (3-MCPD) a jejich esterů s mastnými kyselinami. Žádný z produktů neobsahoval volné chlorpropanoly vmnožství přesahujícím mez detekce, všechny ale obsahovaly 3-MCPD estery v koncentracích 62-588 ?g/kg.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B06168" target="_blank" >2B06168: Strategies for chemical safety of heat-processed foodstuffs prepared from potatoes and cereals</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
European Food Research and Technology
ISSN
1438-2377
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2008
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
DE - GERMANY
Number of pages
8
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000262672000008
EID of the result in the Scopus database
—