All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Czech medicinal plants as possible sources of antioxidants

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021309" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021309 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Czech medicinal plants as possible sources of antioxidants

  • Original language description

    The antioxidant activity of 17 Czech medicinal plants was studied and compared with the antioxidant activity of green tea. The antioxidant activities of water and ethanol extracts of the plants tested were determined by a spectrophotometric method usingthe stable free radical DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl), and further the contents of the compounds with reducing properties in water extracts were determined by flow injection analysis with amperometric detection (using a detection potential +0.7 V). Considerable antioxidant activities were found in the extracts of plants from the Rosaceae family (rosehips and leaves of raspberry, blackberry, and strawberry), the Lamiaceae family (oregano, sweet balm, thyme, dead-nettle, and mint), and flowers of linden and elder.

  • Czech name

    České léčivé rostliny jako možný zdroj antioxidantů

  • Czech description

    Antioxidanční aktivita 17 českých léčivých rostlin byla studována a srovnána s antioxidační aktivitou zeleného čaje. Antioxidační aktivita vodných a ethanolových extraktů studovaných rostlin byla stanovena spektrofotometrickou metodou používající stabilní syntetický volný radikál DPPH (2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl). Ve vodných extraktech byl také stanoven celkový obsah látek s redukčními vlastnostmi, a to pomocí průtokového analyzátoru s amperometrickou detekcí (detekční potenciál +0,7 V). Významnou antioxidační aktivitu vykazovaly roslitny čeledi Rosaceae (šípky a listy jahodníku, maliníku a ostružníku), rostliny čeledi Lamiaceae a květy lípy a černého bezu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    26

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000255982700005

  • EID of the result in the Scopus database