Czech medicinal plants as possible sources of antioxidants
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021309" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021309 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Czech medicinal plants as possible sources of antioxidants
Original language description
The antioxidant activity of 17 Czech medicinal plants was studied and compared with the antioxidant activity of green tea. The antioxidant activities of water and ethanol extracts of the plants tested were determined by a spectrophotometric method usingthe stable free radical DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl), and further the contents of the compounds with reducing properties in water extracts were determined by flow injection analysis with amperometric detection (using a detection potential +0.7 V). Considerable antioxidant activities were found in the extracts of plants from the Rosaceae family (rosehips and leaves of raspberry, blackberry, and strawberry), the Lamiaceae family (oregano, sweet balm, thyme, dead-nettle, and mint), and flowers of linden and elder.
Czech name
České léčivé rostliny jako možný zdroj antioxidantů
Czech description
Antioxidanční aktivita 17 českých léčivých rostlin byla studována a srovnána s antioxidační aktivitou zeleného čaje. Antioxidační aktivita vodných a ethanolových extraktů studovaných rostlin byla stanovena spektrofotometrickou metodou používající stabilní syntetický volný radikál DPPH (2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl). Ve vodných extraktech byl také stanoven celkový obsah látek s redukčními vlastnostmi, a to pomocí průtokového analyzátoru s amperometrickou detekcí (detekční potenciál +0,7 V). Významnou antioxidační aktivitu vykazovaly roslitny čeledi Rosaceae (šípky a listy jahodníku, maliníku a ostružníku), rostliny čeledi Lamiaceae a květy lípy a černého bezu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000255982700005
EID of the result in the Scopus database
—