All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Demineralization of cheese whey

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022429" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022429 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Demineralizace sladké syrovátky.

  • Original language description

    Vysoký obsah solí v syrovátce omezuje možnosti jejího využití. Minerální látky ovlivňují také chuť a nutriční hodnotu syrovátkových produktů. K odsolení sladké kravské syrovátky a syrovátky s přídavkem soli (1 % hm. NaCl) byla použita elektrodialyzační jednotka ED-Z mini (Mega a.s., Stráž pod Ralskem, ČR). Během demineralizace byly sledovány změny vodivosti a pH. Vzorky diluátu byly odebírány v 10 minutových intervalech a následně analyzovány pomocí kapilární elektroforézy PrinCE-C 750 (Prince Technologies B.V., Emmen, Nizozemí). Kationty (K+, Na+, Ca2+, Mg2+) byly detekovány DAD detektorem při 206 nm a kvantifikovány na základě kalibrace. Při stanovení byla využita negativní detekce s imidazolem v základním elektrolytu. Při elektrodialýze jsou přednostně odstraňovány jednomocné kationty. V syrovátce bez přidané soli byl zaznamenán pokles koncentrace K+ z počáteční koncentrace 1,67 g/l na 0,02 g/l, Na+ z 0,43 g/l na 0,02 g/l, Ca2+ z 0,45 g/l na 0,07 g/l a Mg2+ z 0,12 g/l na 0,03 g/l. V

  • Czech name

    Demineralizace sladké syrovátky.

  • Czech description

    Vysoký obsah solí v syrovátce omezuje možnosti jejího využití. Minerální látky ovlivňují také chuť a nutriční hodnotu syrovátkových produktů. K odsolení sladké kravské syrovátky a syrovátky s přídavkem soli (1 % hm. NaCl) byla použita elektrodialyzační jednotka ED-Z mini (Mega a.s., Stráž pod Ralskem, ČR). Během demineralizace byly sledovány změny vodivosti a pH. Vzorky diluátu byly odebírány v 10 minutových intervalech a následně analyzovány pomocí kapilární elektroforézy PrinCE-C 750 (Prince Technologies B.V., Emmen, Nizozemí). Kationty (K+, Na+, Ca2+, Mg2+) byly detekovány DAD detektorem při 206 nm a kvantifikovány na základě kalibrace. Při stanovení byla využita negativní detekce s imidazolem v základním elektrolytu. Při elektrodialýze jsou přednostně odstraňovány jednomocné kationty. V syrovátce bez přidané soli byl zaznamenán pokles koncentrace K+ z počáteční koncentrace 1,67 g/l na 0,02 g/l, Na+ z 0,43 g/l na 0,02 g/l, Ca2+ z 0,45 g/l na 0,07 g/l a Mg2+ z 0,12 g/l na 0,03 g/l. V

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    CHISA 2009

  • ISBN

    978-80-86059-51-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Srní

  • Event date

    Oct 19, 2009

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article