All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

REDUCING COLOUR DEGRADATION IN PAPRIKA SALAMIS USING NATURAL ANTIOXIDANTS.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023772" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023772 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Omezení oxidace barviv paprikových salámů pomocí přírodního koření.

  • Original language description

    Barviva papriky ve fermentovaných salámech bývají v důsledku kontaktu se zoxidovanou tukovou tkání oxidována, čímž dochází k diskoloracím (ztrátě červenooranžové barvy) na řezu trvanlivých salámů. Přídavek přírodních antioxidantů (extraktů z koření) můžetyto nežádoucí změny omezit. Byl sledován vliv přírodních antioxidantů, a to extraktu rozmarýnu a lykopenu na oxidaci tukové tkáně a barviv papriky a na barvu nákroje fermentovaných salámů. Oxidace tuků byla sledována na základě thiobarbiturového čísla,barva v nákroji byla hodnocena pomocí analýzy obrazu (NIS Elements 2.30). Obrazy nákroje byly snímány pomocí scanneru (HP Scanjet 5470c) a na získaných snímcích byly vyhodnoceny zvlášť plochy odpovídající tuku a svalovině. V průběhu skladování docházelok nárůstu thiobarbiturového čísla (postupující oxidace tukové tkáně), přičemž přídavek rozmarýnového extraktu brzdil tuto oxidaci. Antioxidační účinnost byla zvýšena současným přídavkem lykopenu a rozmarýnového extraktu. Ukázalo se, že p

  • Czech name

    Omezení oxidace barviv paprikových salámů pomocí přírodního koření.

  • Czech description

    Barviva papriky ve fermentovaných salámech bývají v důsledku kontaktu se zoxidovanou tukovou tkání oxidována, čímž dochází k diskoloracím (ztrátě červenooranžové barvy) na řezu trvanlivých salámů. Přídavek přírodních antioxidantů (extraktů z koření) můžetyto nežádoucí změny omezit. Byl sledován vliv přírodních antioxidantů, a to extraktu rozmarýnu a lykopenu na oxidaci tukové tkáně a barviv papriky a na barvu nákroje fermentovaných salámů. Oxidace tuků byla sledována na základě thiobarbiturového čísla,barva v nákroji byla hodnocena pomocí analýzy obrazu (NIS Elements 2.30). Obrazy nákroje byly snímány pomocí scanneru (HP Scanjet 5470c) a na získaných snímcích byly vyhodnoceny zvlášť plochy odpovídající tuku a svalovině. V průběhu skladování docházelok nárůstu thiobarbiturového čísla (postupující oxidace tukové tkáně), přičemž přídavek rozmarýnového extraktu brzdil tuto oxidaci. Antioxidační účinnost byla zvýšena současným přídavkem lykopenu a rozmarýnového extraktu. Ukázalo se, že p

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/FT-TA3%2F059" target="_blank" >FT-TA3/059: *Impact of selected additives on shelf life, colour, water binding capacity, texture and organoleptic properties of meat products.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XXXVI. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin ?Ingrovy dny?

  • ISBN

    978-80-7375-384-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Jan 1, 2010

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article