Phytoestrogens transfer to the dairy cattles milk and their dynamics during technological processing
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023845" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023845 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Přenos fytoestrogenů do mléka dojnic a jejich dynamika při technologickém zpracování
Original language description
Fytoestrogeny patří do skupiny polyfenolů, které jsou produkovány během sekundárního metabolismu rostlin. Tyto látky vykazují estrogenní aktivitu a předpokládá se, že mají pozitivní vliv na lidský organismus. Pro současný výzkum v oblasti fytoestrogenů jsou nezbytné citlivé analytické metody, které umožňují stanovení velmi nízkých hladin těchto estrogenů, především v biologických tekutinách. V předkládané práci byla vyvinuta a validována HPLC MS/MS metoda pro stanovení isoflavonů daidzeinu, genisteinu,glyciteinu a metabolitu equolu. Předmětem studie byl krmný experiment s laktujícími dojnicemi, u nichž byl sledován vliv vyššího příjmu isoflavonů z potravy na hladiny těchto látek a metabolitu equolu v krevní plazmě, kravském mléce a mléčných výrobcích.Bylo zjištěno, že zvýšený příjem isoflavonů se signifikantně projevil především nárůstem koncentrací equolu ve všech analyzovaných matricích. Mléko a mléčné výrobky by tak mohly přestavovat alternativní zdroj tohoto estrogenního metaboli
Czech name
Přenos fytoestrogenů do mléka dojnic a jejich dynamika při technologickém zpracování
Czech description
Fytoestrogeny patří do skupiny polyfenolů, které jsou produkovány během sekundárního metabolismu rostlin. Tyto látky vykazují estrogenní aktivitu a předpokládá se, že mají pozitivní vliv na lidský organismus. Pro současný výzkum v oblasti fytoestrogenů jsou nezbytné citlivé analytické metody, které umožňují stanovení velmi nízkých hladin těchto estrogenů, především v biologických tekutinách. V předkládané práci byla vyvinuta a validována HPLC MS/MS metoda pro stanovení isoflavonů daidzeinu, genisteinu,glyciteinu a metabolitu equolu. Předmětem studie byl krmný experiment s laktujícími dojnicemi, u nichž byl sledován vliv vyššího příjmu isoflavonů z potravy na hladiny těchto látek a metabolitu equolu v krevní plazmě, kravském mléce a mléčných výrobcích.Bylo zjištěno, že zvýšený příjem isoflavonů se signifikantně projevil především nárůstem koncentrací equolu ve všech analyzovaných matricích. Mléko a mléčné výrobky by tak mohly přestavovat alternativní zdroj tohoto estrogenního metaboli
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—