Mycotoxin contamination of poppy seeds
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023848" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023848 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kontaminace máku mykotoxiny
Original language description
Mák setý (Papaver somniferum L.) pěstovaný v České republice je určen především pro potravinářské účely. Svou kvalitou si získal popularitu i v zahraničí a je hojně exportován do mnoha zemí. Od roku 2004 je naše země největším legálním producentem máku na světě. Důsledkem výrazného rozšíření osevních ploch je však i zvyšování výskytu různých chorob, mezi něž patří mimo jiné i různá plísňová onemocnění. Mikroskopické vláknité houby, které způsobují kontaminaci této zemědělské komodity, produkují toxickésekundární metabolity ? mykotoxiny. Vzhledem ke značnému zdravotnímu riziku plynoucímu z přítomnosti mykotoxinů a dosavadnímu nedostatku relevantních informací o hladinách mykotoxinů v máku je třeba sledovat obsah těchto přírodních kontaminantů a získatinformace, které povedou k ustanovení patřičných legislativních regulí. V rámci této studie byla analyzována semena máku z různých pěstitelských ploch v ČR, kdy pěstování odpovídalo ekologickému a integrovanému zemědělství. Pro identifika
Czech name
Kontaminace máku mykotoxiny
Czech description
Mák setý (Papaver somniferum L.) pěstovaný v České republice je určen především pro potravinářské účely. Svou kvalitou si získal popularitu i v zahraničí a je hojně exportován do mnoha zemí. Od roku 2004 je naše země největším legálním producentem máku na světě. Důsledkem výrazného rozšíření osevních ploch je však i zvyšování výskytu různých chorob, mezi něž patří mimo jiné i různá plísňová onemocnění. Mikroskopické vláknité houby, které způsobují kontaminaci této zemědělské komodity, produkují toxickésekundární metabolity ? mykotoxiny. Vzhledem ke značnému zdravotnímu riziku plynoucímu z přítomnosti mykotoxinů a dosavadnímu nedostatku relevantních informací o hladinách mykotoxinů v máku je třeba sledovat obsah těchto přírodních kontaminantů a získatinformace, které povedou k ustanovení patřičných legislativních regulí. V rámci této studie byla analyzována semena máku z různých pěstitelských ploch v ČR, kdy pěstování odpovídalo ekologickému a integrovanému zemědělství. Pro identifika
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH92106" target="_blank" >QH92106: Growing Systems of Seed Poppy Concerning to the Quality and Safety of Organic and Integrated Production</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—