Analysis of mycotoxins in the poppy seed samples in 2011
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892910" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892910 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení mykotoxinů ve vzorcích máku zakoupených v maloobchodní síti v roce 2011
Original language description
Pěstování máku setého (Papaver somniferum L.) má v naší zemi dlouhodobou tradici. Díky své kvalitě se český mák stal z hlediska objemu tržeb za exportní produkci čtvrtou nejvýznamnější komoditou rostlinné výroby v České republice. Od roku 2004 je ČR největším legálním světovým producentem máku určeného pro potravinářské účely. Nejen během vegetace máku, ale i při nevhodném skladování může docházet, stejně jako u jiných zemědělských komodit, k napadení plísněmi. Mikroskopické vláknité houby produkují toxické sekundární metabolity, mykotoxiny. Tyto látky představují díky své vysoké toxicitě značné zdravotní riziko pro konzumenty. V současné době není znám dostatek relevantních informací o hladinách mykotoxinů v máku, je tedy třeba sledovat obsah těchto přírodních kontaminantů a získat informace, které povedou k ustanovení patřičných legislativních regulí. V rámci této studie byla analyzována semena máku z různých tuzemských maloobchodních prodejen, jsou zde zastoupeny vzorky pocházející
Czech name
Stanovení mykotoxinů ve vzorcích máku zakoupených v maloobchodní síti v roce 2011
Czech description
Pěstování máku setého (Papaver somniferum L.) má v naší zemi dlouhodobou tradici. Díky své kvalitě se český mák stal z hlediska objemu tržeb za exportní produkci čtvrtou nejvýznamnější komoditou rostlinné výroby v České republice. Od roku 2004 je ČR největším legálním světovým producentem máku určeného pro potravinářské účely. Nejen během vegetace máku, ale i při nevhodném skladování může docházet, stejně jako u jiných zemědělských komodit, k napadení plísněmi. Mikroskopické vláknité houby produkují toxické sekundární metabolity, mykotoxiny. Tyto látky představují díky své vysoké toxicitě značné zdravotní riziko pro konzumenty. V současné době není znám dostatek relevantních informací o hladinách mykotoxinů v máku, je tedy třeba sledovat obsah těchto přírodních kontaminantů a získat informace, které povedou k ustanovení patřičných legislativních regulí. V rámci této studie byla analyzována semena máku z různých tuzemských maloobchodních prodejen, jsou zde zastoupeny vzorky pocházející
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH92106" target="_blank" >QH92106: Growing Systems of Seed Poppy Concerning to the Quality and Safety of Organic and Integrated Production</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Volume of the periodical
41
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
93-96
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—