All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Use of Gram staining for Lactobacillus helveticus´s autolysis detection

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024164" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024164 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Použití gramova bervení pro detekci autolýzy Lactobacillus helveticus

  • Original language description

    Během zrání sýrů italského (Grana, Parmasan), švýcarského (Emmental, Edam) a cheddarského typu hraje autolýza Lb.helveticus významnou roli při rozvoji organoleptických vlastností sýrů. Gramovo barvení historicky sloužilo k rozlišení bakterií na dvě skupiny lišící se v uspořádání buněčné stěny: i) grampozitivní (Lb.helveticus) a ii) gramnegativní. Cílem této práce bylo zjistit, zda lze Gramovo barvení použít jako doplňkovou metodu k průkazu autolýzy. Buňky osmi testovaných kmenů byly namnoženy v MRS bujónu při 42 °C/12h, poté dvakrát promyty destilovanou vodou a převedeny do fosfátového pufru (0,1 M, pH 7,0). V pufru byly následně kultivovány v mikrotitračních destičkách po dobu 4h při 42 °C v cele přístroje Biotek. Každou hodinu byla stanovena absorbance bakteriální suspenze při 650 nm a odebrán vzorek buněk pro vytvoření fixního preparátu, který byl následně obarven podle Grama a mikroskopován. Buňky osmi testovaných kmenů byly zaočkovány (1 obj.%) a kultivovány při 42 °C v MRS bujónu

  • Czech name

    Použití gramova bervení pro detekci autolýzy Lactobacillus helveticus

  • Czech description

    Během zrání sýrů italského (Grana, Parmasan), švýcarského (Emmental, Edam) a cheddarského typu hraje autolýza Lb.helveticus významnou roli při rozvoji organoleptických vlastností sýrů. Gramovo barvení historicky sloužilo k rozlišení bakterií na dvě skupiny lišící se v uspořádání buněčné stěny: i) grampozitivní (Lb.helveticus) a ii) gramnegativní. Cílem této práce bylo zjistit, zda lze Gramovo barvení použít jako doplňkovou metodu k průkazu autolýzy. Buňky osmi testovaných kmenů byly namnoženy v MRS bujónu při 42 °C/12h, poté dvakrát promyty destilovanou vodou a převedeny do fosfátového pufru (0,1 M, pH 7,0). V pufru byly následně kultivovány v mikrotitračních destičkách po dobu 4h při 42 °C v cele přístroje Biotek. Každou hodinu byla stanovena absorbance bakteriální suspenze při 650 nm a odebrán vzorek buněk pro vytvoření fixního preparátu, který byl následně obarven podle Grama a mikroskopován. Buňky osmi testovaných kmenů byly zaočkovány (1 obj.%) a kultivovány při 42 °C v MRS bujónu

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-760-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    VŠCHT Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 1, 2010

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article