Use of Gram staining for Lactobacillus helveticus´s autolysis detection
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024164" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024164 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Použití gramova bervení pro detekci autolýzy Lactobacillus helveticus
Original language description
Během zrání sýrů italského (Grana, Parmasan), švýcarského (Emmental, Edam) a cheddarského typu hraje autolýza Lb.helveticus významnou roli při rozvoji organoleptických vlastností sýrů. Gramovo barvení historicky sloužilo k rozlišení bakterií na dvě skupiny lišící se v uspořádání buněčné stěny: i) grampozitivní (Lb.helveticus) a ii) gramnegativní. Cílem této práce bylo zjistit, zda lze Gramovo barvení použít jako doplňkovou metodu k průkazu autolýzy. Buňky osmi testovaných kmenů byly namnoženy v MRS bujónu při 42 °C/12h, poté dvakrát promyty destilovanou vodou a převedeny do fosfátového pufru (0,1 M, pH 7,0). V pufru byly následně kultivovány v mikrotitračních destičkách po dobu 4h při 42 °C v cele přístroje Biotek. Každou hodinu byla stanovena absorbance bakteriální suspenze při 650 nm a odebrán vzorek buněk pro vytvoření fixního preparátu, který byl následně obarven podle Grama a mikroskopován. Buňky osmi testovaných kmenů byly zaočkovány (1 obj.%) a kultivovány při 42 °C v MRS bujónu
Czech name
Použití gramova bervení pro detekci autolýzy Lactobacillus helveticus
Czech description
Během zrání sýrů italského (Grana, Parmasan), švýcarského (Emmental, Edam) a cheddarského typu hraje autolýza Lb.helveticus významnou roli při rozvoji organoleptických vlastností sýrů. Gramovo barvení historicky sloužilo k rozlišení bakterií na dvě skupiny lišící se v uspořádání buněčné stěny: i) grampozitivní (Lb.helveticus) a ii) gramnegativní. Cílem této práce bylo zjistit, zda lze Gramovo barvení použít jako doplňkovou metodu k průkazu autolýzy. Buňky osmi testovaných kmenů byly namnoženy v MRS bujónu při 42 °C/12h, poté dvakrát promyty destilovanou vodou a převedeny do fosfátového pufru (0,1 M, pH 7,0). V pufru byly následně kultivovány v mikrotitračních destičkách po dobu 4h při 42 °C v cele přístroje Biotek. Každou hodinu byla stanovena absorbance bakteriální suspenze při 650 nm a odebrán vzorek buněk pro vytvoření fixního preparátu, který byl následně obarven podle Grama a mikroskopován. Buňky osmi testovaných kmenů byly zaočkovány (1 obj.%) a kultivovány při 42 °C v MRS bujónu
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-760-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—