All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Detection of Lactobacillus helveticus autolysis using Gram staining and flow cytometry

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43891868" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43891868 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení autolýzy lactobacillus helveticus pomocí Gramova barvení a průtokové cytometrie

  • Original language description

    Lactobacillus helveticus disponující vysokou intracelulární proteolytickou aktivitou je využíván jako hlavní zákysová kultura při výrobách sýrů s vysokodohřívanou sýřeninou, nověji jako doplňková kultura pro sýry nízkodohřívanou sýřeninou. Díky autolýzese jeho intracelulární proteolytické enzymy uvolňují z buňky do těsta sýra, kde pozitivně ovlivňují jejich zrání. Míra autolýzy jednotlivých kmenů L. helveticus je jedno z významných kritérií při výběru vhodných komerčních kmenů. Existuje předpoklad, žemíra autolýzy může souviset s reakci L. helveticus při Gramově barvení. Cílem práce bylo zjistit, zda je možné použít průtokovou cytometrii ke stanovení rozdílně se barvících buněk L. helveticus. Buněčná autolýza byla sledována ve fosfátovém pufru pomocíi) měření absorbance při A 650 nm, ii) stanovení počtu životaschopných buněk, iii) kvantifikace gramnegativně barvících se buněk z pěti pořízených fotografií preparátu světelným mikroskopem iv) elektronovým mikroskopem a v) průtokovou cy

  • Czech name

    Stanovení autolýzy lactobacillus helveticus pomocí Gramova barvení a průtokové cytometrie

  • Czech description

    Lactobacillus helveticus disponující vysokou intracelulární proteolytickou aktivitou je využíván jako hlavní zákysová kultura při výrobách sýrů s vysokodohřívanou sýřeninou, nověji jako doplňková kultura pro sýry nízkodohřívanou sýřeninou. Díky autolýzese jeho intracelulární proteolytické enzymy uvolňují z buňky do těsta sýra, kde pozitivně ovlivňují jejich zrání. Míra autolýzy jednotlivých kmenů L. helveticus je jedno z významných kritérií při výběru vhodných komerčních kmenů. Existuje předpoklad, žemíra autolýzy může souviset s reakci L. helveticus při Gramově barvení. Cílem práce bylo zjistit, zda je možné použít průtokovou cytometrii ke stanovení rozdílně se barvících buněk L. helveticus. Buněčná autolýza byla sledována ve fosfátovém pufru pomocíi) měření absorbance při A 650 nm, ii) stanovení počtu životaschopných buněk, iii) kvantifikace gramnegativně barvících se buněk z pěti pořízených fotografií preparátu světelným mikroskopem iv) elektronovým mikroskopem a v) průtokovou cy

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    105

  • Issue of the periodical within the volume

    9

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    697-701

  • UT code for WoS article

    000295741900009

  • EID of the result in the Scopus database