Detection of Lactobacillus helveticus autolysis using Gram staining and flow cytometry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43891868" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43891868 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení autolýzy lactobacillus helveticus pomocí Gramova barvení a průtokové cytometrie
Original language description
Lactobacillus helveticus disponující vysokou intracelulární proteolytickou aktivitou je využíván jako hlavní zákysová kultura při výrobách sýrů s vysokodohřívanou sýřeninou, nověji jako doplňková kultura pro sýry nízkodohřívanou sýřeninou. Díky autolýzese jeho intracelulární proteolytické enzymy uvolňují z buňky do těsta sýra, kde pozitivně ovlivňují jejich zrání. Míra autolýzy jednotlivých kmenů L. helveticus je jedno z významných kritérií při výběru vhodných komerčních kmenů. Existuje předpoklad, žemíra autolýzy může souviset s reakci L. helveticus při Gramově barvení. Cílem práce bylo zjistit, zda je možné použít průtokovou cytometrii ke stanovení rozdílně se barvících buněk L. helveticus. Buněčná autolýza byla sledována ve fosfátovém pufru pomocíi) měření absorbance při A 650 nm, ii) stanovení počtu životaschopných buněk, iii) kvantifikace gramnegativně barvících se buněk z pěti pořízených fotografií preparátu světelným mikroskopem iv) elektronovým mikroskopem a v) průtokovou cy
Czech name
Stanovení autolýzy lactobacillus helveticus pomocí Gramova barvení a průtokové cytometrie
Czech description
Lactobacillus helveticus disponující vysokou intracelulární proteolytickou aktivitou je využíván jako hlavní zákysová kultura při výrobách sýrů s vysokodohřívanou sýřeninou, nověji jako doplňková kultura pro sýry nízkodohřívanou sýřeninou. Díky autolýzese jeho intracelulární proteolytické enzymy uvolňují z buňky do těsta sýra, kde pozitivně ovlivňují jejich zrání. Míra autolýzy jednotlivých kmenů L. helveticus je jedno z významných kritérií při výběru vhodných komerčních kmenů. Existuje předpoklad, žemíra autolýzy může souviset s reakci L. helveticus při Gramově barvení. Cílem práce bylo zjistit, zda je možné použít průtokovou cytometrii ke stanovení rozdílně se barvících buněk L. helveticus. Buněčná autolýza byla sledována ve fosfátovém pufru pomocíi) měření absorbance při A 650 nm, ii) stanovení počtu životaschopných buněk, iii) kvantifikace gramnegativně barvících se buněk z pěti pořízených fotografií preparátu světelným mikroskopem iv) elektronovým mikroskopem a v) průtokovou cy
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
105
Issue of the periodical within the volume
9
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
697-701
UT code for WoS article
000295741900009
EID of the result in the Scopus database
—