The impact of oxidation on cis-trans isomerisation and polymerisation of fatty acids in sunflower oil.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024200" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024200 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv oxidace na cis-trans izomeraci a polymeraci mastných kyselin slunečnicového oleje
Original language description
Cílem této práce bylo vyšetřit vliv stupně oxidace na rozsah cis-trans izomerace dvojných vazeb a polymerace nenasycených mastných kyselin slunečnicového oleje. Olej byl v průběhu dlouhodobého skladování v chladničce podroben teplem indukované izomeraciv argonové atmosféře. Byl sledován nárůst obsahu jednotlivých trans izomerů mastných kyselin a polymerů v závislosti na peroxidovém čísle, obsahu konjugovaných dienů a oxidační stabilitě oleje před izomerací. Bylo zjištěno, že stupeň teplem indukované cis-trans izomerace a polymerace se zvyšuje s rostoucím stupněm oxidace nenasycených mastných kyselin v oleji a čím pokročilejší je stadium oxidace před záhřevem oleje, tím rychlejší je vznik trans mastných kyselin a polymerních triacylglycerolů. Částečněoxidované oleje tak představují nekvalitní surovinu pro rafinaci, zvl.pro deodorační záhřev a pro tepelnou úpravu pokrmů.
Czech name
Vliv oxidace na cis-trans izomeraci a polymeraci mastných kyselin slunečnicového oleje
Czech description
Cílem této práce bylo vyšetřit vliv stupně oxidace na rozsah cis-trans izomerace dvojných vazeb a polymerace nenasycených mastných kyselin slunečnicového oleje. Olej byl v průběhu dlouhodobého skladování v chladničce podroben teplem indukované izomeraciv argonové atmosféře. Byl sledován nárůst obsahu jednotlivých trans izomerů mastných kyselin a polymerů v závislosti na peroxidovém čísle, obsahu konjugovaných dienů a oxidační stabilitě oleje před izomerací. Bylo zjištěno, že stupeň teplem indukované cis-trans izomerace a polymerace se zvyšuje s rostoucím stupněm oxidace nenasycených mastných kyselin v oleji a čím pokročilejší je stadium oxidace před záhřevem oleje, tím rychlejší je vznik trans mastných kyselin a polymerních triacylglycerolů. Částečněoxidované oleje tak představují nekvalitní surovinu pro rafinaci, zvl.pro deodorační záhřev a pro tepelnou úpravu pokrmů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek z XLVIII. mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků
ISBN
978-80-86238-75-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
—
Publisher name
UNILEVER ČR, spol. s r. o.
Place of publication
Nelahozeves
Event location
Želazná Ruda
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—