Cyclisation of fatty acids in sunflower oil under high temperature
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892762" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892762 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Cyklizace mastných kyselin slunečnicového oleje za vysokých teplot
Original language description
Polynenasycené mastné kyseliny v rostlinných olejích podléhají při záhřevu především izomeraci dvojných vazeb a polymeraci, ale také cyklizaci za vzniku cyklických mastných kyselin, jejichž přítomnost v rostlinných olejích a výrobcích z nich vyrobených je ze zdravotního hlediska nežádoucí. Slunečnicový olej byl dlouhodobě zahříván na teploty od 220 do 260 °C. Cyklické mastné kyseliny byly stanoveny metodou GC/FID a GC/MS po předchozí eliminaci nenasycených acyklických mastných kyselin hydrogenací. Obsahcyklických mastných kyselin ve slunečnicovém oleji se zvyšuje jak s teplotou, tak s dobou jeho záhřevu. Čím vyšší je stupeň nenasycenosti oleje, tím rychlejší je proces cyklizace mastných kyselin.
Czech name
Cyklizace mastných kyselin slunečnicového oleje za vysokých teplot
Czech description
Polynenasycené mastné kyseliny v rostlinných olejích podléhají při záhřevu především izomeraci dvojných vazeb a polymeraci, ale také cyklizaci za vzniku cyklických mastných kyselin, jejichž přítomnost v rostlinných olejích a výrobcích z nich vyrobených je ze zdravotního hlediska nežádoucí. Slunečnicový olej byl dlouhodobě zahříván na teploty od 220 do 260 °C. Cyklické mastné kyseliny byly stanoveny metodou GC/FID a GC/MS po předchozí eliminaci nenasycených acyklických mastných kyselin hydrogenací. Obsahcyklických mastných kyselin ve slunečnicovém oleji se zvyšuje jak s teplotou, tak s dobou jeho záhřevu. Čím vyšší je stupeň nenasycenosti oleje, tím rychlejší je proces cyklizace mastných kyselin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek 49. Mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-86238-84-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
122-125
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Staré Splavy
Event date
May 4, 2011
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—