The influence of high temperatures on the quality of sunflower oils
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024201" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024201 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv vysokých teplot na kvalitu slunečnicových olejů
Original language description
Při záhřevu rostlinných olejů dochází především k cis-trans izomeraci a polymeraci polyenových mastných kyselin. Produkty těchto reakcí jsou zdravotně nežádoucí a negativně ovlivňují kvalitu rafinovaných rostlinných olejů. Cílem práce bylo porovnat stupeň cis-trans izomerace a polymerace mastných kyselin u dvou typů slunečnicového oleje lišících se obsahem kyseliny olejové v závislosti na době a teplotě izomerace a na původním obsahu linolové kyseliny v oleji. Oleje byly zahřívány v argonové atmosféře při teplotách 200 ? 250 °C po dobu 100 ? 170 hod. Obsah trans MK byl stanoven metodou CGC/FID, pro stanovení obsahu polymerů TAG byla zvolena metoda GP-HPLC/ELSD. Hlavními produkty laboratorně provedené izomerace byly cis,trans- a trans,cis-oktadekadienové kyseliny. SI kyseliny linolové byl u obou sledovaných olejů stejný a nezávisí tak na původním obsahu kyseliny linolové v oleji. Naopak v případě SI kyseliny olejové bylo zjištěno, že čím vyšší je obsah původní olejové kyseliny v oleji,
Czech name
Vliv vysokých teplot na kvalitu slunečnicových olejů
Czech description
Při záhřevu rostlinných olejů dochází především k cis-trans izomeraci a polymeraci polyenových mastných kyselin. Produkty těchto reakcí jsou zdravotně nežádoucí a negativně ovlivňují kvalitu rafinovaných rostlinných olejů. Cílem práce bylo porovnat stupeň cis-trans izomerace a polymerace mastných kyselin u dvou typů slunečnicového oleje lišících se obsahem kyseliny olejové v závislosti na době a teplotě izomerace a na původním obsahu linolové kyseliny v oleji. Oleje byly zahřívány v argonové atmosféře při teplotách 200 ? 250 °C po dobu 100 ? 170 hod. Obsah trans MK byl stanoven metodou CGC/FID, pro stanovení obsahu polymerů TAG byla zvolena metoda GP-HPLC/ELSD. Hlavními produkty laboratorně provedené izomerace byly cis,trans- a trans,cis-oktadekadienové kyseliny. SI kyseliny linolové byl u obou sledovaných olejů stejný a nezávisí tak na původním obsahu kyseliny linolové v oleji. Naopak v případě SI kyseliny olejové bylo zjištěno, že čím vyšší je obsah původní olejové kyseliny v oleji,
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—