The changes of sensorial and nutritional properties of fruit baby food, prediction of shelf life
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024277" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024277 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změny senzorických a nutričních vlastností ovocných dětských výživ, stanovení doby trvanlivosti.
Original language description
Cílem práce bylo zhodnotit vliv běžných skladovacích podmínek na nutriční a senzorickou hodnotu a určit dobu trvanlivosti, která je definována jako období, během kterého potravinářský výrobek splňuje specifická kritéria a svými vlastnostmi se významně neliší od čerstvého výrobku. Během dlouhodobého skladovacího experimentu byly u výrobku jablečno-malinové přesnídávky sledovány tyto parametry: změny barvy, chutě a vůně, nárůst tzv. indikátorů záhřevu jako je např. hydroxymethylfurfural a pokles obsahu vybraných antioxidantů a celkové antioxidační aktivity. Z naměřených výsledků vyplývá, že během skladování při doporučených skladovacích podmínkách (temno, sucho, teplota do 28°C) nedochází po dobu 22 měsíců k výraznějšímu poklesu obsahu výživových látek ani změně barvy, vůně a chuti výrobku.
Czech name
Změny senzorických a nutričních vlastností ovocných dětských výživ, stanovení doby trvanlivosti.
Czech description
Cílem práce bylo zhodnotit vliv běžných skladovacích podmínek na nutriční a senzorickou hodnotu a určit dobu trvanlivosti, která je definována jako období, během kterého potravinářský výrobek splňuje specifická kritéria a svými vlastnostmi se významně neliší od čerstvého výrobku. Během dlouhodobého skladovacího experimentu byly u výrobku jablečno-malinové přesnídávky sledovány tyto parametry: změny barvy, chutě a vůně, nárůst tzv. indikátorů záhřevu jako je např. hydroxymethylfurfural a pokles obsahu vybraných antioxidantů a celkové antioxidační aktivity. Z naměřených výsledků vyplývá, že během skladování při doporučených skladovacích podmínkách (temno, sucho, teplota do 28°C) nedochází po dobu 22 měsíců k výraznějšímu poklesu obsahu výživových látek ani změně barvy, vůně a chuti výrobku.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B06118" target="_blank" >2B06118: The effect of processing on the fate of important nutrients and chemical contaminants in baby food.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
65
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—