Review of topical microbial defects occurring in the non-alcoholic beverages
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024293" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024293 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
PŘEHLED AKTUÁLNÍCH MIKROBIÁLNÍCH DEFEKTŮ VYSKYTUJÍCÍCH SE V NEALKOHOLIVKÝCH NÁPOJÍCH
Original language description
V nealkoholických nápojích, zejména v nesycených, se vyskytují defekty, jako jsou zákaly nebo sedimenty, které mohou být způsobeny mikrobiální kontaminací. Ze vzorků vykazujících známky těchto defektů byly izolovány mikroorganismy, které tyto defekty způsobovaly. Izolované mikroorganismy byly identifikovány pomocí techniky PCR. V nealkoholických nesycených nápojích se vyskytovaly bakterie jako Asaia lannaensis, která byla izolována z nesyceného nápoje s jahodovým koncentrátem, Gluconacetobacter liquefaciens, izolovaný ze zeleného čaje, nebo Alicyclobacillus acidoterestris, izolovaný z pomerančového džusu. Bakterie Bacillus sp., Paenibacillus sp. byly zjištěny v bázi pro přípravu čaje. Kvasinka Candida etchellsii byla izolována z malinového sirupu. Příspěvek se zabývá výskytem jednotlivých druhů mikroorganismů v určitých typech nápojů nebo polotovarů sloužících pro jejich přípravu a také možnostmi prevence výsledných defektů.
Czech name
PŘEHLED AKTUÁLNÍCH MIKROBIÁLNÍCH DEFEKTŮ VYSKYTUJÍCÍCH SE V NEALKOHOLIVKÝCH NÁPOJÍCH
Czech description
V nealkoholických nápojích, zejména v nesycených, se vyskytují defekty, jako jsou zákaly nebo sedimenty, které mohou být způsobeny mikrobiální kontaminací. Ze vzorků vykazujících známky těchto defektů byly izolovány mikroorganismy, které tyto defekty způsobovaly. Izolované mikroorganismy byly identifikovány pomocí techniky PCR. V nealkoholických nesycených nápojích se vyskytovaly bakterie jako Asaia lannaensis, která byla izolována z nesyceného nápoje s jahodovým koncentrátem, Gluconacetobacter liquefaciens, izolovaný ze zeleného čaje, nebo Alicyclobacillus acidoterestris, izolovaný z pomerančového džusu. Bakterie Bacillus sp., Paenibacillus sp. byly zjištěny v bázi pro přípravu čaje. Kvasinka Candida etchellsii byla izolována z malinového sirupu. Příspěvek se zabývá výskytem jednotlivých druhů mikroorganismů v určitých typech nápojů nebo polotovarů sloužících pro jejich přípravu a také možnostmi prevence výsledných defektů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—