Occurrence of food undesirable bacteria of the genus Asaia in non-alcoholic beverages
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923285" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923285 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/21:43923295
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt potravinářsky nežádoucích bakterií rodu Asaia v nealkoholických nápojích
Original language description
Bakterie rodu Asaia jsou taxonomicky řazeny do čeledi Acetobacteraceae; empiricky jsou řazeny do skupiny takzvaných octových bakterií. Tyto bakterie mají v průmyslu výroby nealkoholických nápojů statut zdravotně i technologicky nežádoucích bakterií. Nealkoholické nápoje jimi kontaminované vykazují závažné senzorické vady. Druhy A. bogorensis a A. lannensis jsou oportunními patogeny způsobujícími u imunokompromitovaných osob vážné nozokomiální infekce. Cílem této práce je charakterizovat kmeny Asaia lannensis, izolované z průmyslově vyrobených nealkoholických nápojů, s využitím moderních i klasických mikrobiologických metod. Experimentálně bylo testováno 14 kmenů Asaia spp. Z toho byly tři sbírkové kmeny (A. lannensis BCC 15734, A. krungthepensis CCM 7333T, A. siamensis CCM 7132T) a 11 potravinových izolátů A. lannensis. K experimentům byla využita metoda optické mikroskopie, denzitometrická metoda, plotnová metoda a disková difúzní metoda. Ze získaných výsledků vyplynulo, že všechny kmeny Asaia spp. rostly dobře v rozmezí kultivačních teplot 20-30 °C, a také v rozmezí hodnot pH 3,0-6,0 kultivačního bujónu (tj. Sabouraudova bujónu se 4,0 hm. % glukózy). Kmeny dosahovaly počtů buněk v rozmezí hodnot 107-108 KTJ ml-1, a to po jednorázových 28denních aerobních kultivacích v Sabouraudově bujónu se 4,0 hm. % glukózy. U kmenů byl proveden screening rezistence k 15 antibiotikům (často používaným v lékařství) s tím, že všechny kmeny vykazovaly vysokou odolnost ke všem testovaným antibiotikům. Výsledky této práce mohou být aplikovány při jištění zdravotní bezpečnosti a požadované jakosti nealkoholických nápojů, při cílené eliminaci bakterií rodu Asaia.
Czech name
Výskyt potravinářsky nežádoucích bakterií rodu Asaia v nealkoholických nápojích
Czech description
Bakterie rodu Asaia jsou taxonomicky řazeny do čeledi Acetobacteraceae; empiricky jsou řazeny do skupiny takzvaných octových bakterií. Tyto bakterie mají v průmyslu výroby nealkoholických nápojů statut zdravotně i technologicky nežádoucích bakterií. Nealkoholické nápoje jimi kontaminované vykazují závažné senzorické vady. Druhy A. bogorensis a A. lannensis jsou oportunními patogeny způsobujícími u imunokompromitovaných osob vážné nozokomiální infekce. Cílem této práce je charakterizovat kmeny Asaia lannensis, izolované z průmyslově vyrobených nealkoholických nápojů, s využitím moderních i klasických mikrobiologických metod. Experimentálně bylo testováno 14 kmenů Asaia spp. Z toho byly tři sbírkové kmeny (A. lannensis BCC 15734, A. krungthepensis CCM 7333T, A. siamensis CCM 7132T) a 11 potravinových izolátů A. lannensis. K experimentům byla využita metoda optické mikroskopie, denzitometrická metoda, plotnová metoda a disková difúzní metoda. Ze získaných výsledků vyplynulo, že všechny kmeny Asaia spp. rostly dobře v rozmezí kultivačních teplot 20-30 °C, a také v rozmezí hodnot pH 3,0-6,0 kultivačního bujónu (tj. Sabouraudova bujónu se 4,0 hm. % glukózy). Kmeny dosahovaly počtů buněk v rozmezí hodnot 107-108 KTJ ml-1, a to po jednorázových 28denních aerobních kultivacích v Sabouraudově bujónu se 4,0 hm. % glukózy. U kmenů byl proveden screening rezistence k 15 antibiotikům (často používaným v lékařství) s tím, že všechny kmeny vykazovaly vysokou odolnost ke všem testovaným antibiotikům. Výsledky této práce mohou být aplikovány při jištění zdravotní bezpečnosti a požadované jakosti nealkoholických nápojů, při cílené eliminaci bakterií rodu Asaia.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů