All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Occurrence of food undesirable bacteria of the genus Asaia in non-alcoholic beverages

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923285" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923285 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22330/21:43923295

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výskyt potravinářsky nežádoucích bakterií rodu Asaia v nealkoholických nápojích

  • Original language description

    Bakterie rodu Asaia jsou taxonomicky řazeny do čeledi Acetobacteraceae; empiricky jsou řazeny do skupiny takzvaných octových bakterií. Tyto bakterie mají v průmyslu výroby nealkoholických nápojů statut zdravotně i technologicky nežádoucích bakterií. Nealkoholické nápoje jimi kontaminované vykazují závažné senzorické vady. Druhy A. bogorensis a A. lannensis jsou oportunními patogeny způsobujícími u imunokompromitovaných osob vážné nozokomiální infekce. Cílem této práce je charakterizovat kmeny Asaia lannensis, izolované z průmyslově vyrobených nealkoholických nápojů, s využitím moderních i klasických mikrobiologických metod. Experimentálně bylo testováno 14 kmenů Asaia spp. Z toho byly tři sbírkové kmeny (A. lannensis BCC 15734, A. krungthepensis CCM 7333T, A. siamensis CCM 7132T) a 11 potravinových izolátů A. lannensis. K experimentům byla využita metoda optické mikroskopie, denzitometrická metoda, plotnová metoda a disková difúzní metoda. Ze získaných výsledků vyplynulo, že všechny kmeny Asaia spp. rostly dobře v rozmezí kultivačních teplot 20-30 °C, a také v rozmezí hodnot pH 3,0-6,0 kultivačního bujónu (tj. Sabouraudova bujónu se 4,0 hm. % glukózy). Kmeny dosahovaly počtů buněk v rozmezí hodnot 107-108 KTJ ml-1, a to po jednorázových 28denních aerobních kultivacích v Sabouraudově bujónu se 4,0 hm. % glukózy. U kmenů byl proveden screening rezistence k 15 antibiotikům (často používaným v lékařství) s tím, že všechny kmeny vykazovaly vysokou odolnost ke všem testovaným antibiotikům. Výsledky této práce mohou být aplikovány při jištění zdravotní bezpečnosti a požadované jakosti nealkoholických nápojů, při cílené eliminaci bakterií rodu Asaia.

  • Czech name

    Výskyt potravinářsky nežádoucích bakterií rodu Asaia v nealkoholických nápojích

  • Czech description

    Bakterie rodu Asaia jsou taxonomicky řazeny do čeledi Acetobacteraceae; empiricky jsou řazeny do skupiny takzvaných octových bakterií. Tyto bakterie mají v průmyslu výroby nealkoholických nápojů statut zdravotně i technologicky nežádoucích bakterií. Nealkoholické nápoje jimi kontaminované vykazují závažné senzorické vady. Druhy A. bogorensis a A. lannensis jsou oportunními patogeny způsobujícími u imunokompromitovaných osob vážné nozokomiální infekce. Cílem této práce je charakterizovat kmeny Asaia lannensis, izolované z průmyslově vyrobených nealkoholických nápojů, s využitím moderních i klasických mikrobiologických metod. Experimentálně bylo testováno 14 kmenů Asaia spp. Z toho byly tři sbírkové kmeny (A. lannensis BCC 15734, A. krungthepensis CCM 7333T, A. siamensis CCM 7132T) a 11 potravinových izolátů A. lannensis. K experimentům byla využita metoda optické mikroskopie, denzitometrická metoda, plotnová metoda a disková difúzní metoda. Ze získaných výsledků vyplynulo, že všechny kmeny Asaia spp. rostly dobře v rozmezí kultivačních teplot 20-30 °C, a také v rozmezí hodnot pH 3,0-6,0 kultivačního bujónu (tj. Sabouraudova bujónu se 4,0 hm. % glukózy). Kmeny dosahovaly počtů buněk v rozmezí hodnot 107-108 KTJ ml-1, a to po jednorázových 28denních aerobních kultivacích v Sabouraudově bujónu se 4,0 hm. % glukózy. U kmenů byl proveden screening rezistence k 15 antibiotikům (často používaným v lékařství) s tím, že všechny kmeny vykazovaly vysokou odolnost ke všem testovaným antibiotikům. Výsledky této práce mohou být aplikovány při jištění zdravotní bezpečnosti a požadované jakosti nealkoholických nápojů, při cílené eliminaci bakterií rodu Asaia.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů