All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Tolerance of undesirable bacteria Asaia lannensis to chitosan

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931058" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931058 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22330/24:43931060

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Tolerance nežádoucích bakterií Asaia lannensis k chitosanu.

  • Original language description

    Přestože nealkoholické nápoje patří mezi bezpečné výrobky, během jejich výroby, skladování nebo distribuce může docházet k nežádoucí mikrobiální kontaminaci s následným kažením a případnými zdravotními problémy u konzumentů. Na kontaminaci nápojů se často podílejí acidotolerantní octové bakterie. K obávaným patří například bakterie druhů Asaia lannensis a Asaia bogorensis mající statut podmíněně patogenních bakterií. K účinným cestám jejich eliminace se nabízí mimo jiné i použití přírodní antibakteriálně aktivní látky chitosanu. Cílem této práce je zjistit toleranci bakterií Asaia lannensis k chitosanu v modelových Sabouraudových bujónech s využitím laboratorního bioreaktoru RTS–8, a také v modelových sirupech/cukerných roztocích během skladovacích pokusů s využitím laboratorního denzitometru Densi-la-meter® II. Na základě uskutečněných experimentů bylo konstatováno, že se zvyšující se koncentrací chitosanu docházelo k redukci růstů testovaných bakterií, a že chitosan vůči nim vykazoval bakteriostatický účinek. Získané výsledky mohou být využity pro cílenou eliminaci nežádoucích bakterií Asaia lannensis s využitím potenciálu chitosanu.

  • Czech name

    Tolerance nežádoucích bakterií Asaia lannensis k chitosanu.

  • Czech description

    Přestože nealkoholické nápoje patří mezi bezpečné výrobky, během jejich výroby, skladování nebo distribuce může docházet k nežádoucí mikrobiální kontaminaci s následným kažením a případnými zdravotními problémy u konzumentů. Na kontaminaci nápojů se často podílejí acidotolerantní octové bakterie. K obávaným patří například bakterie druhů Asaia lannensis a Asaia bogorensis mající statut podmíněně patogenních bakterií. K účinným cestám jejich eliminace se nabízí mimo jiné i použití přírodní antibakteriálně aktivní látky chitosanu. Cílem této práce je zjistit toleranci bakterií Asaia lannensis k chitosanu v modelových Sabouraudových bujónech s využitím laboratorního bioreaktoru RTS–8, a také v modelových sirupech/cukerných roztocích během skladovacích pokusů s využitím laboratorního denzitometru Densi-la-meter® II. Na základě uskutečněných experimentů bylo konstatováno, že se zvyšující se koncentrací chitosanu docházelo k redukci růstů testovaných bakterií, a že chitosan vůči nim vykazoval bakteriostatický účinek. Získané výsledky mohou být využity pro cílenou eliminaci nežádoucích bakterií Asaia lannensis s využitím potenciálu chitosanu.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů