Tolerance of undesirable bacteria Asaia lannensis to chitosan
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931058" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931058 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/24:43931060
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tolerance nežádoucích bakterií Asaia lannensis k chitosanu.
Original language description
Přestože nealkoholické nápoje patří mezi bezpečné výrobky, během jejich výroby, skladování nebo distribuce může docházet k nežádoucí mikrobiální kontaminaci s následným kažením a případnými zdravotními problémy u konzumentů. Na kontaminaci nápojů se často podílejí acidotolerantní octové bakterie. K obávaným patří například bakterie druhů Asaia lannensis a Asaia bogorensis mající statut podmíněně patogenních bakterií. K účinným cestám jejich eliminace se nabízí mimo jiné i použití přírodní antibakteriálně aktivní látky chitosanu. Cílem této práce je zjistit toleranci bakterií Asaia lannensis k chitosanu v modelových Sabouraudových bujónech s využitím laboratorního bioreaktoru RTS–8, a také v modelových sirupech/cukerných roztocích během skladovacích pokusů s využitím laboratorního denzitometru Densi-la-meter® II. Na základě uskutečněných experimentů bylo konstatováno, že se zvyšující se koncentrací chitosanu docházelo k redukci růstů testovaných bakterií, a že chitosan vůči nim vykazoval bakteriostatický účinek. Získané výsledky mohou být využity pro cílenou eliminaci nežádoucích bakterií Asaia lannensis s využitím potenciálu chitosanu.
Czech name
Tolerance nežádoucích bakterií Asaia lannensis k chitosanu.
Czech description
Přestože nealkoholické nápoje patří mezi bezpečné výrobky, během jejich výroby, skladování nebo distribuce může docházet k nežádoucí mikrobiální kontaminaci s následným kažením a případnými zdravotními problémy u konzumentů. Na kontaminaci nápojů se často podílejí acidotolerantní octové bakterie. K obávaným patří například bakterie druhů Asaia lannensis a Asaia bogorensis mající statut podmíněně patogenních bakterií. K účinným cestám jejich eliminace se nabízí mimo jiné i použití přírodní antibakteriálně aktivní látky chitosanu. Cílem této práce je zjistit toleranci bakterií Asaia lannensis k chitosanu v modelových Sabouraudových bujónech s využitím laboratorního bioreaktoru RTS–8, a také v modelových sirupech/cukerných roztocích během skladovacích pokusů s využitím laboratorního denzitometru Densi-la-meter® II. Na základě uskutečněných experimentů bylo konstatováno, že se zvyšující se koncentrací chitosanu docházelo k redukci růstů testovaných bakterií, a že chitosan vůči nim vykazoval bakteriostatický účinek. Získané výsledky mohou být využity pro cílenou eliminaci nežádoucích bakterií Asaia lannensis s využitím potenciálu chitosanu.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů