Antibacterial effect of natural preservatives in non-alcoholic beverages.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931052" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931052 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/24:43931056
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antibakteriální účinek přírodních konzervačních látek v nealkoholických nápojích.
Original language description
Při průmyslové výrobě nealkoholických nápojů je kladen důraz na jejich mikrobiologickou bezpečnost a jakost. Přestože tyto nápoje patří obecně mezi bezpečné, zejména nesycené ochucené nápoje podléhají nežádoucí mikrobiální kontaminaci. Na kontaminaci nápojů se často podílejí acidotolerantní mikroorganismy, zejména octové bakterie zastoupené bakteriemi rodu Asaia. Bakterie druhů Asaia lannensis a Asaia bogorensis mají statut potenciálně patogenních bakterií. Účinnou cestou eliminace nežádoucích octových bakterií se nabízí například i použití přírodní antibakteriálně aktivní látky, kterou je chitosan. Cílem práce je zjistit toleranci bakterií Asaia lannensis k chitosanu (0–1,50 hm. %) v modelových Sabouraudových bujónech během déledobých kultivací s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-8, a také v modelových sirupech/cukerných roztocích (0,20 a 0,40 hm. %) během skladovacích pokusů s využitím laboratorního denzitometru Densi-la-meter® II. Na základě uskutečněných experimentů bylo konstatováno, že se zvyšující se koncentrací chitosanu docházelo k redukci růstů testovaných bakterií, nicméně že chitosan vůči nim vykazoval pouze bakteriostatický účinek. Bakteriocidního účinku bylo dosaženo při použití kontrolní kyseliny sorbové o nejvyšší testované koncentraci (0,06 hm. %). Získané výsledky mohou být využity v nápojářství při cílené eliminaci nežádoucích bakterií Asaia lannensis s využitím mimo jiné i potenciálu chitosanu.
Czech name
Antibakteriální účinek přírodních konzervačních látek v nealkoholických nápojích.
Czech description
Při průmyslové výrobě nealkoholických nápojů je kladen důraz na jejich mikrobiologickou bezpečnost a jakost. Přestože tyto nápoje patří obecně mezi bezpečné, zejména nesycené ochucené nápoje podléhají nežádoucí mikrobiální kontaminaci. Na kontaminaci nápojů se často podílejí acidotolerantní mikroorganismy, zejména octové bakterie zastoupené bakteriemi rodu Asaia. Bakterie druhů Asaia lannensis a Asaia bogorensis mají statut potenciálně patogenních bakterií. Účinnou cestou eliminace nežádoucích octových bakterií se nabízí například i použití přírodní antibakteriálně aktivní látky, kterou je chitosan. Cílem práce je zjistit toleranci bakterií Asaia lannensis k chitosanu (0–1,50 hm. %) v modelových Sabouraudových bujónech během déledobých kultivací s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-8, a také v modelových sirupech/cukerných roztocích (0,20 a 0,40 hm. %) během skladovacích pokusů s využitím laboratorního denzitometru Densi-la-meter® II. Na základě uskutečněných experimentů bylo konstatováno, že se zvyšující se koncentrací chitosanu docházelo k redukci růstů testovaných bakterií, nicméně že chitosan vůči nim vykazoval pouze bakteriostatický účinek. Bakteriocidního účinku bylo dosaženo při použití kontrolní kyseliny sorbové o nejvyšší testované koncentraci (0,06 hm. %). Získané výsledky mohou být využity v nápojářství při cílené eliminaci nežádoucích bakterií Asaia lannensis s využitím mimo jiné i potenciálu chitosanu.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů