All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Occurrence of mycotoxins in beer, and possibilities of fast detection on very low levels

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024335" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024335 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výskyt mykotoxinů v pivě a možnosti rychlého sledování i velmi nízkých hladin

  • Original language description

    Mykotoxiny, toxické sekundární metabolity produkované mikroskopickými vláknitými houbami, jsou všudypřítomnými kontaminanty cereálií, včetně sladovnického ječmene. Vzhledem k chemické a teplotní stabilitě mykotoxinů je pak jejich přenos do sladu a piva,velmi častý. Výzkum v této oblasti prokázal možnost přenosu aflatoxinů, ochratoxinu A, zearalenonu, fumonisinů a ergotových alkaloidů, avšak výzkum posledních let se zaměřuje hlavně na majoritní mykotoxin deoxynivalenol, který je obecně považován za marker celkové kontaminace, a jeho konjugovanou formu, deoxynivalenol-3-glukosid. Skutečnost, že tyto dva hlavní fusariové mykotoxiny tvoří hlavní mykotoxinové kontaminanty sladu a piva, souvisí především s faktem, že během enzymatických dějů, které probíhají při klíčení ječmene a během rmutování sladu se tyto mykotoxiny uvolňují z vazeb na makromolekuly škrobu a polysacharidů buněčných stěn. Protože pivo významně přispívá k výživě populace, kontrola přítomnosti mykotoxinů v pivu je nezbytná

  • Czech name

    Výskyt mykotoxinů v pivě a možnosti rychlého sledování i velmi nízkých hladin

  • Czech description

    Mykotoxiny, toxické sekundární metabolity produkované mikroskopickými vláknitými houbami, jsou všudypřítomnými kontaminanty cereálií, včetně sladovnického ječmene. Vzhledem k chemické a teplotní stabilitě mykotoxinů je pak jejich přenos do sladu a piva,velmi častý. Výzkum v této oblasti prokázal možnost přenosu aflatoxinů, ochratoxinu A, zearalenonu, fumonisinů a ergotových alkaloidů, avšak výzkum posledních let se zaměřuje hlavně na majoritní mykotoxin deoxynivalenol, který je obecně považován za marker celkové kontaminace, a jeho konjugovanou formu, deoxynivalenol-3-glukosid. Skutečnost, že tyto dva hlavní fusariové mykotoxiny tvoří hlavní mykotoxinové kontaminanty sladu a piva, souvisí především s faktem, že během enzymatických dějů, které probíhají při klíčení ječmene a během rmutování sladu se tyto mykotoxiny uvolňují z vazeb na makromolekuly škrobu a polysacharidů buněčných stěn. Protože pivo významně přispívá k výživě populace, kontrola přítomnosti mykotoxinů v pivu je nezbytná

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    Jan 1, 2010

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article