Occurrence of mycotoxins in beer, and possibilities of fast detection on very low levels
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024335" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024335 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt mykotoxinů v pivě a možnosti rychlého sledování i velmi nízkých hladin
Original language description
Mykotoxiny, toxické sekundární metabolity produkované mikroskopickými vláknitými houbami, jsou všudypřítomnými kontaminanty cereálií, včetně sladovnického ječmene. Vzhledem k chemické a teplotní stabilitě mykotoxinů je pak jejich přenos do sladu a piva,velmi častý. Výzkum v této oblasti prokázal možnost přenosu aflatoxinů, ochratoxinu A, zearalenonu, fumonisinů a ergotových alkaloidů, avšak výzkum posledních let se zaměřuje hlavně na majoritní mykotoxin deoxynivalenol, který je obecně považován za marker celkové kontaminace, a jeho konjugovanou formu, deoxynivalenol-3-glukosid. Skutečnost, že tyto dva hlavní fusariové mykotoxiny tvoří hlavní mykotoxinové kontaminanty sladu a piva, souvisí především s faktem, že během enzymatických dějů, které probíhají při klíčení ječmene a během rmutování sladu se tyto mykotoxiny uvolňují z vazeb na makromolekuly škrobu a polysacharidů buněčných stěn. Protože pivo významně přispívá k výživě populace, kontrola přítomnosti mykotoxinů v pivu je nezbytná
Czech name
Výskyt mykotoxinů v pivě a možnosti rychlého sledování i velmi nízkých hladin
Czech description
Mykotoxiny, toxické sekundární metabolity produkované mikroskopickými vláknitými houbami, jsou všudypřítomnými kontaminanty cereálií, včetně sladovnického ječmene. Vzhledem k chemické a teplotní stabilitě mykotoxinů je pak jejich přenos do sladu a piva,velmi častý. Výzkum v této oblasti prokázal možnost přenosu aflatoxinů, ochratoxinu A, zearalenonu, fumonisinů a ergotových alkaloidů, avšak výzkum posledních let se zaměřuje hlavně na majoritní mykotoxin deoxynivalenol, který je obecně považován za marker celkové kontaminace, a jeho konjugovanou formu, deoxynivalenol-3-glukosid. Skutečnost, že tyto dva hlavní fusariové mykotoxiny tvoří hlavní mykotoxinové kontaminanty sladu a piva, souvisí především s faktem, že během enzymatických dějů, které probíhají při klíčení ječmene a během rmutování sladu se tyto mykotoxiny uvolňují z vazeb na makromolekuly škrobu a polysacharidů buněčných stěn. Protože pivo významně přispívá k výživě populace, kontrola přítomnosti mykotoxinů v pivu je nezbytná
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—