All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Proccesing contaminants in heat-treated cereal based foods - Present data

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024337" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024337 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Procesní kontaminanty v tepelně zpracovaných potravinách na bázi cereálií - Současný stav problematiky

  • Original language description

    24. dubna 2002 švédský Národní úřad pro potraviny (National Food Administration) seznámil veřejnost se závěry výzkumu, který prokázal přítomnost toxického kontaminantu akrylamidu v řadě běžných potravin. Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) je akrylamid řazen do 2.A skupiny mezi sloučeniny s pravděpodobně karcinogenním účinkem pro člověka. Patří do skupiny tzv. procesních kontaminantů, tj. nežádoucích látek, které v potravinách vznikají během jejich technologického zpracování. Vzniká Maillardovou reakcí během tepelného zpracování potravin za vysokých teplot (>120°C) z přítomných prekursorů (asparagin a redukující cukry). Jedná se především o potraviny, jako jsou bramborové a pekárenské výrobky, káva a čokoláda. Cílem předkládané studiebylo posouzení vlivu vybraných forem obilovin, především však pšenice, na obsah prekursorů akrylamidu v mouce a na výsledné hladiny akrylamidu v laboratorně upečených bulkách Pro analýzy byly použity vybrané genotypy, zahrnující netradič

  • Czech name

    Procesní kontaminanty v tepelně zpracovaných potravinách na bázi cereálií - Současný stav problematiky

  • Czech description

    24. dubna 2002 švédský Národní úřad pro potraviny (National Food Administration) seznámil veřejnost se závěry výzkumu, který prokázal přítomnost toxického kontaminantu akrylamidu v řadě běžných potravin. Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) je akrylamid řazen do 2.A skupiny mezi sloučeniny s pravděpodobně karcinogenním účinkem pro člověka. Patří do skupiny tzv. procesních kontaminantů, tj. nežádoucích látek, které v potravinách vznikají během jejich technologického zpracování. Vzniká Maillardovou reakcí během tepelného zpracování potravin za vysokých teplot (>120°C) z přítomných prekursorů (asparagin a redukující cukry). Jedná se především o potraviny, jako jsou bramborové a pekárenské výrobky, káva a čokoláda. Cílem předkládané studiebylo posouzení vlivu vybraných forem obilovin, především však pšenice, na obsah prekursorů akrylamidu v mouce a na výsledné hladiny akrylamidu v laboratorně upečených bulkách Pro analýzy byly použity vybrané genotypy, zahrnující netradič

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/2B06168" target="_blank" >2B06168: Strategies for chemical safety of heat-processed foodstuffs prepared from potatoes and cereals</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Slalský Dvůr

  • Event date

    Jan 1, 2010

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article