All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sensory analysis of sweeteners

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024372" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024372 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Senzorická analýza sladidel

  • Original language description

    12. 1. 2010 bylo v Evropské unii schváleno nové sladidlo neotam pod kódem E 961 pro použití v potravinářství. Výrobci potravin již běžně používají další nízkoenergetická sladidla, jako sukralosu, aspartam, acesulfam-K, sacharin, maltitol. Senzorické vlastnosti zmíněných sladidel se však podstatně liší. V laboratoři senzorické analýzy byly studovány senzorické vlastnosti novějších sladidel (sukralosy a neotamu) a porovnávali je se sladidly již zavedenými (aspartam, acesulfam-K, sacharin) či se sacharosou, tradičním sladidlem v potravinářství. Pro tyto studie byly použity modelové roztoky i potravinářské výrobky z obchodní sítě. Pro hodnocení byly voleny metody senzorického profilu, párové a trojúhelníkové zkoušky, doznívání chuti (time intensity study).Z křivky časového profilu sladké chuti je patrné, že sukralosa má doznívání sladké chuti podobné aspartamu, delší než sacharosa. Při srovnání vodných roztoků sukralosy, neotamu a sacharosy a sukralosy a aspartamu metodou senzorického pro

  • Czech name

    Senzorická analýza sladidel

  • Czech description

    12. 1. 2010 bylo v Evropské unii schváleno nové sladidlo neotam pod kódem E 961 pro použití v potravinářství. Výrobci potravin již běžně používají další nízkoenergetická sladidla, jako sukralosu, aspartam, acesulfam-K, sacharin, maltitol. Senzorické vlastnosti zmíněných sladidel se však podstatně liší. V laboratoři senzorické analýzy byly studovány senzorické vlastnosti novějších sladidel (sukralosy a neotamu) a porovnávali je se sladidly již zavedenými (aspartam, acesulfam-K, sacharin) či se sacharosou, tradičním sladidlem v potravinářství. Pro tyto studie byly použity modelové roztoky i potravinářské výrobky z obchodní sítě. Pro hodnocení byly voleny metody senzorického profilu, párové a trojúhelníkové zkoušky, doznívání chuti (time intensity study).Z křivky časového profilu sladké chuti je patrné, že sukralosa má doznívání sladké chuti podobné aspartamu, delší než sacharosa. Při srovnání vodných roztoků sukralosy, neotamu a sacharosy a sukralosy a aspartamu metodou senzorického pro

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    Jan 1, 2010

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article