Residues of pesticides in fruit and vegetable: What is the possibility to decrease exposure of consumers?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024405" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024405 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Rezidua pesticidů v ovoci a zelenině: jaké jsou možnosti snížení expozice konzumentů?
Original language description
Pesticidy jsou chemické látky používané v zemědělství pro ochranu plodin. Aplikace pesticidních přípravků se stala neodmyslitelným prostředkem intenzifikace zemědělské produkce, protože zajišťuje vyšší výnosy, omezuje ztráty při skladování a velmi častose promítá i do nutriční, senzorické či technologické jakosti produktů. Nicméně i při dodržení podmínek správné zemědělské praxe mohou a často také jsou rezidua pesticidů přítomna ve finálním produktu. V poslední době jsou především ze strany spotřebitelů kladeny stále vyšší požadavky na produkci kvalitních a zejména zdravotně nezávadných výrobků, což vede k minimalizaci reziduí pesticidů. Velkým trendem jsou proto produkty tzv. organického zemědělství, které ale není možné vypěstovat v takovém množstvía za takovou cenu, aby byla pokryta celková poptávka. Předmětem prezentované studie je uvedení způsobů, jak přítomnost reziduí pesticidů snížit: (i) vhodně zvolenými postřikovými režimy při pěstování, případně skladování plodin, tak aby
Czech name
Rezidua pesticidů v ovoci a zelenině: jaké jsou možnosti snížení expozice konzumentů?
Czech description
Pesticidy jsou chemické látky používané v zemědělství pro ochranu plodin. Aplikace pesticidních přípravků se stala neodmyslitelným prostředkem intenzifikace zemědělské produkce, protože zajišťuje vyšší výnosy, omezuje ztráty při skladování a velmi častose promítá i do nutriční, senzorické či technologické jakosti produktů. Nicméně i při dodržení podmínek správné zemědělské praxe mohou a často také jsou rezidua pesticidů přítomna ve finálním produktu. V poslední době jsou především ze strany spotřebitelů kladeny stále vyšší požadavky na produkci kvalitních a zejména zdravotně nezávadných výrobků, což vede k minimalizaci reziduí pesticidů. Velkým trendem jsou proto produkty tzv. organického zemědělství, které ale není možné vypěstovat v takovém množstvía za takovou cenu, aby byla pokryta celková poptávka. Předmětem prezentované studie je uvedení způsobů, jak přítomnost reziduí pesticidů snížit: (i) vhodně zvolenými postřikovými režimy při pěstování, případně skladování plodin, tak aby
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B06118" target="_blank" >2B06118: The effect of processing on the fate of important nutrients and chemical contaminants in baby food.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—