Synthesis and structure analysis of sterol oxidation and thermo-degradation products and their one-step isolation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892752" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892752 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Syntéza a strukturní analýza oxidačních a tepelně degradačních produktů sterolů a způsoby jejich izolace v jediném kroku
Original language description
Lidské tělo získává cholesterol při endogenní syntéze v hepatocytech, část je přijímána potravou. Cholesterol je nezastupitelný, protože je prekurzorem řady sloučenin (hormony, žlučové kyseliny a vitamin D3), vyskytuje se v CNS a je složkou biologickýchmembrán. Některé oxysteroly (7alfa-hydroxycholesterol, 24(S)-hydroxycholesterolu etc.) vznikají in vivo při biosyntéze žlučových kyselin, případně se podílí na udržování stálého obsahu cholesterolu v buňce a také na jeho transportu. Při oxidaci cholesterolu v potravinách vznikají odlišné sloučeniny. Cholesta-3beta,5alfa,6beta-triol vykazuje akutní toxicitu vůči aortickým buňkám hladké svaloviny. Podařilo se připravit následující oxysteroly a degradační produkty cholesterolu: 7 oxocholesterol, 7-hydroxycholesterol, 5,6-epoxycholesterol a jejich acetáty, cholesta-3beta,5alfa,6beta-triol, cholesta-3,5-dien, 7-oxocholesta-3,5-dien a 3-oxocholesta-5,7-dien. Poté byla vyvinuta rutinní metoda umožňující stanovení výše uvedených sloučenin. Při
Czech name
Syntéza a strukturní analýza oxidačních a tepelně degradačních produktů sterolů a způsoby jejich izolace v jediném kroku
Czech description
Lidské tělo získává cholesterol při endogenní syntéze v hepatocytech, část je přijímána potravou. Cholesterol je nezastupitelný, protože je prekurzorem řady sloučenin (hormony, žlučové kyseliny a vitamin D3), vyskytuje se v CNS a je složkou biologickýchmembrán. Některé oxysteroly (7alfa-hydroxycholesterol, 24(S)-hydroxycholesterolu etc.) vznikají in vivo při biosyntéze žlučových kyselin, případně se podílí na udržování stálého obsahu cholesterolu v buňce a také na jeho transportu. Při oxidaci cholesterolu v potravinách vznikají odlišné sloučeniny. Cholesta-3beta,5alfa,6beta-triol vykazuje akutní toxicitu vůči aortickým buňkám hladké svaloviny. Podařilo se připravit následující oxysteroly a degradační produkty cholesterolu: 7 oxocholesterol, 7-hydroxycholesterol, 5,6-epoxycholesterol a jejich acetáty, cholesta-3beta,5alfa,6beta-triol, cholesta-3,5-dien, 7-oxocholesta-3,5-dien a 3-oxocholesta-5,7-dien. Poté byla vyvinuta rutinní metoda umožňující stanovení výše uvedených sloučenin. Při
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek 49. Mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-86238-84-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
69-75
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Staré Splavy
Event date
May 4, 2011
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—